Sven Lindqvist. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sven Lindqvist 1932-2019

”Lindqvist var en av våra stora 1900-talsförfattare”

Författaren Sven Lindqvist var en av våra stora 1900-talsförfattare, säger Mattias Berg på SR:s kulturredaktion efter dödsbeskedet.

– Han var en samhällsdebattör, han var en resenär, han var en essäist, han var en reportageskribent och han var också en romanförfattare som förnyade genren, säger Berg.

Boken ”Utrota varenda jävel” som kom 1992 blev en av Lindqvists mest kända verk.

– Han var väldigt tidigt ute med rasism och västerlandets blick, säger Berg.

DN Kulturs Stefan Jonsson jämför Lindqvist med storheter som Bruce Chatwin, W G Sebald, Ryszard Kapuscinski, V S Naipaul och Claudio Magris men tillägger: ”Låt vara de alla saknar Lindqvists politiska glöd och kärlek till arkiven.”

Toppnyheter

Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Öde gator i Berlin/Angela Merkel. TT
undefined

Merkel: Vi måste hålla fokus – situationen är skör

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror inte att de tyska restriktionerna för att bromsa coronavirussmittan behöver skärpas ytterligare. I stället tycker hon att de senaste siffrorna när det gäller spridningen inger ett försiktigt hopp, skriver Bloomberg.

Hon uppmanar tyskarna att fortsatt följa restriktionerna noga, inte minst över påsken.

– Vi måste hålla fokus, situationen är skör, sa Merkel.

Den tyska regeringen har börjat mötas av visst tryck på att lätta på restriktionerna av ekonomiska skäl. Men hälsominister Jens Spahn sa i dag att återgången till ett vanligt liv kommer att bli en långsam process.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

3 tim
Ibrahim Baylan.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen inför rabatt på hyran för krisande företag

Regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

Stödet handlar om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra och staten kan då kompensera för hälften av den nedsatta hyran. Dock högst 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

– Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, säger Ibrahim Baylan.

Idag 11:09
SÖREN ANDERSSON / SÖREN ANDERSSON
undefined

Hjälp oss Angela Merkel – svenska politiker lyssnar inte!

Sveriges regering hör inte nödropen från landets företagare och deras anställda. Det skriver taxiföretagaren Hozan Abas i ett öppet brev till Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Han vädjar till henne och EU att sätta press på svenska politiker att agera nu för att rädda svenska företag från undergång. fPlus har valt att publicera brevet i sin helhet. Vi söker statsministern för att han ska få möjlighet att besvara kritiken.

Idag 09:59
Läs mer om Den svenska konjunkturen