Jan Björklund (L) och Johan Pehrson (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Liberalerna: ”Vi som ligger bakom stödet till LSS”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägger i dag fram det första resultatet av sitt budgetsamarbete med Centern och Liberalerna. På förmiddagen höll Liberalernas Jan Björklund och Johan Pehrson en pressträff där de kommenterade budgetsamarbetet.

– Januariavtalet innehåller stora liberala reformer, som liberaliserar den svenska ekonomin, sa L-ledaren Jan Björklund.

Enligt honom är den viktigaste reformen partiets eget förslag att avskaffa värnskatten.

Johan Pehrson betonar att rättsstaten stärks med ”820 extra miljoner jämfört med M/KD-budgeten”.

– Vi bygger ut polisen kraftigt, med bland annat högre löner, säger han.

Björklund säger att partierna är överens om mycket, men betonar att det är L som har drivit fram satsningar på LSS och mot hedersförtryck.

Livelänkar

Läs mer

Så ser budgetdagen ut:

08.00: Vårbudgeten blir offentlig

09.00: Presskonferens med Magdalena Andersson

09.30: Liberalerna håller pressträff

10.00: Centerpartiet håller pressträff

10.30: Sverigedemokraterna håller pressträff

11.00 Moderaterna håller pressträff

11.45: Kristdemokraterna håller pressträff

13.00: Debatt i riksdagen

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer