Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Liberalen: Vi borde stått upp mot de som drog rasistkortet mot oss

Gulan Avci gör nu sin andra omgång i riksdagen. Efter 17 år i partiets tjänst, med ett kort avbrott för arbete inom bankvärlden, har den liberala profilen varit med om både partiledar- och namnbyte och ett stort skifte i svensk politik. Det egna fokuset på kvinnors rättigheter och integration har varit en röd tråd under dessa år. Sedan 2018 är hon även Liberalernas integrationspolitiska talesperson. När partiet nu ska välja ny ledare är Gulan Avcis stöd givet. ”Snällheten går alldeles för långt ibland”.

Gulan Avci gick med i Folkpartiet 2002 under en tid när partiet började lyfta integrationsfrågorna.

– Det var samtidigt som hedersdebatten seglade upp på den politiska dagordningen. Jag kände att det här går åt helvete, jag kan inte vara kvar i civilsamhället om jag vill skapa förändring, berättar Avci.

– Det var befriande att det fanns ett parti som lyfte på locket, fortsätter hon.

Avci menar att det också under åren därefter var hedersförtrycket och mordet på Fadime som ett annat parti hämtade växtkraft från.

– Hela det politiska ledarskapet har förändrats under de senaste tio åren efter det att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010.

Tillsammans med Nyamko Sabuni och Mauricio Rojas ingick Gulan Avci i mitten av 2000-talet i en arbetsgrupp som tog fram förslag på det integrationspolitiska området, bland annat förslag som syftade till att bekämpa barnäktenskap, könsstympning och tvångsäktenskap. (Rojas sitter numera sedan i våras i Moderaternas integrationspolitiska kommission).

– Man pratade inte rakryggat om hedersförtrycket. Och jag beklagar att vi inte orkade stå upp mot de andra partierna som drog rasistkortet mot oss när vi uppmärksammade den här utvecklingen, berättar Avci.

Klimatfrågan kan bli ny profilfråga

Sabuni, som nu är en av de tre partiledarkandidaterna som Liberalerna ska ta ställning till vid partistämman 28 juni, adresserade tidigt de här frågorna och insåg också att ”snällheten” som Sverige gjort sig känd för går alldeles för långt ibland, menar Avci.

Sabuni med sina erfarenheter av hållbarhetsarbete inom näringslivet gör henne extra lämpad också i en tid där klimatfrågor står högt i kurs, tror Avci. Klimatpolitik skulle kunna bli en del av partiets förnyelsearbete.

Men tillägger att hon preferensen till trots kommer att stå bakom den nya partiledaren, oberoende om denne heter Sabuni, Ullenhag eller Persson.

– Oavsett vem det blir så kommer det ligga ett stort ansvar på den nya partiledaren att sätta ned foten.

– Den kris som partiet dragits med under flera år har urholkat tilliten till partiet.

Flera av de frågor som Liberalerna profilerat sig med under de senaste åren är sådana som vuxit i betydelse. Skolan, EU och integrationen för att nämna några.  

Skulle du säga att ni har lätt för att identifiera frågor på uppseglande men svårare att få med er andra när det behövs?

– Jo, när vi får uppmärksamhet för en fråga så blir vi nöjda och sedan är det andra partier som tar det vidare. Här har vi en hemläxa att göra och nu tycker jag att vi har börjat se målkonflikterna som finns. Vi har flera sådana i partiet än vad de andra partierna har.  

Hur kommer det sig? 

– Det har att göra med individens centrala roll i vår politik. Samtidigt som vi tycker det är viktigt att individen ska ha rätt att fatta egna beslut så krävs det en stat som kan vara garant för denna rätt.

S och M har sagt att de vill ha en överenskommelse

2015 blev en vattendelare i svensk politik. Gulan Avci såg med egna ögon hur systemen tidvis kollapsade. Som barn till flyktingar som kom till Sverige på 80-talet överrumplades hon av hur vintern 2015 såg ut i Stockholm och det stora mottagandet som kretsade kring centralstationen.

Det allra bästa på sikt, menar hon, skulle vara en bred politisk överenskommelse när det gäller migrationen.

– Under hela valrörelsen sade både Socialdemokraterna och Moderaterna att de ville ha detta, så det borde inte vara omöjligt. Men det krävs att alla partier som ingår i en sådan överenskommelse förstår att de inte kommer att kunna få allt de vill.

Avci menar även att det är viktigt att Sverige inte går sin egen väg när det migrationspolitiken. Frågan om permanenta uppehållstillstånd aktualiserades nyligen när Sabuni i Ekots lördagsintervju argumenterade för att det ger en bättre integration. Även om också Avci ser den kopplingen så är det, menar hon, inte något som Sverige som enda land ska erbjuda.

– Så länge länder stänger sina gränser kan vi inte gå tillbaka till en ordning där Sverige ensamt har permanenta uppehållstillstånd. Det skulle innebära att vi kastades tillbaka till den kaotiska situation som uppstod 2015.

”Vi kan inte hjälpa alla”

En del av att göra upp med ”snällheten”, menar hon, handlar om att prioritera vilka som är i behov av skydd.

– Vi kan inte hjälpa alla. Det är de som behöver skydd som ska få det.

Det parti som tydligast profilerat sig inom migrationsområdet har vuxit rejält och blivit det tredje största. Samtidigt har Moderaterna och Kristdemokraterna på senare tid skärpt sin politik på området. 

Hur ser du på ditt och andra partiers förhållningssätt till Sverigedemokraterna idag?

– Om Sverigedemokraterna vill rösta för min politik så välkomnar jag det. Det är naivt att tro att man kan få igenom politik utan stöd i riksdagen.

I samband med regeringsturerna i vintras var Avci en av dem som hellre hade sett Kristersson som statsminister och gett sitt stöd till en M-KD-regering. Istället slöts 73-punktsprogrammet ”januariavtalet” mellan S, MP, C och L. Fokuset inför nästa val är därför i första hand att få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Vad som händer sedan vill Gulan Avci helst inte spekulera kring och beskriver samtiden som en tid när det är ”farligt att låsa sig” vid något särskilt samarbete.

Toppnyheter

Sveriges finansminister Magdalena Andersson Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Kronan faller – folket har rätt att få en förklaring”

”Kronan faller inte bara på valutamarknaden, den faller också mellan stolarna”, skriver den tidigare regeringstjänsteman Christer Wretborn på SvD debatt. Han menar att situationen är ett samhällsproblem där både Riksbanken och regeringen skyller ifrån sig.

”Svenska folket har rimligtvis att rätt att begära att de politiker de valt ger en förklaring till den nuvarande situationen och hur de tänker hantera den”, avslutar Wretborn.

6 tim
Hans Christiansson
undefined

Verkstadsbolag gynnas av svag krona

Den svaga kronan har haft en positiv effekt för flera verkstadsbolag, som annars hade drabbats hårdare av konjunkturavmattningen, rapporterar Sveriges Radio.

Efter rapportfloden står det nu klart att många bolag inom verkstadsindustrin hade befunnit sig i en väldigt annorlunda situation i dagens konjunkturutmattning, om det inte varit för den svaga kronkursen.

Särskilt gynnsam har den svaga kronan varit för vissa bolag, som Volvo och Sandvik, bolag som har produktionskostnader i svenska kronor och intäkter i hårdvaluta.

Men har man, som exempelvis ABB, att man redovisar i dollar drar man inte alls nytta av kronfallet. Dessutom kan det ha negativ effekt när företag gynnas av svag valuta för länge.

– Det innebär att du har ett lägre omvandlingstryck på företagen. Ibland kan det vara bra med lite kriser och lite tuffa tider för att driva på effektiviseringar, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Sveriges Radio.

Idag 10:40
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Är vi beredda på en värld utan fysiska pengar?”

Det är bara att heja på Ingves för annars löper man risken att ens framtida digitala plånbok helt domineras av pengar med Marc Zuckerberg i profil, skriver Patricia Hedelius i en kommentar på SvD.

I takt med att kontantbetalningarna blir allt färre och fler och fler kryptovalutor, som exempelvis Facebooks libra, etableras kommer vi allt närmare ett kontantfritt samhälle. Men det finns fortfarande risker med att slopa den fysiska kronan helt, menar Patricia Hedelius.

Hon skriver att Riksbanken har kritiserats för mycket, men när det gäller behovet av e-krona så väckte man frågan redan 2017 och tajmingen var perfekt. Men det krävs också att politikerna, lagstiftarna tar tag i frågan.

”Centralbankens omtalade planer på en e-krona är på sätt och vis bara en anpassning av betalningsmedlet till den moderna utvecklingen. Att kunna välja e-kronor framför andra valutor präglade av globala storföretag eller banker borde vara en självklarhet”, skriver Patricia Hedelius.

Idag 09:48
Läs mer om Den svenska kronan
Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förre Metall-basen: Därför tappar LO i relevans

LO:s guldålder är förbi och tack vara medlemstappet har organisationen inte längre samma inflytande som tidigare. Det konstaterar den tidigare Metallordföranden Göran Johnsson i en intervju med Lag & Avtal

– Den makt som en LO-ordförande hade för några decennier sedan, den finns inte längre. Du kan vara hur duktig ordförande som helst, men ska du bli riktigt lyssnad på, då ska du ha makt, säger han till tidningen.

Facken har misslyckats totalt med det lokala intresset, anser Johnsson.

– Jag tror att många känner att de är långt ifrån inflytande, och att man är orättvist behandlad när man är långt ute i periferin, säger han.

Utöver att vända utvecklingen på det lokala planet anser Göran Johnsson att det krävs ett intelligent ledarskap, att både protestera och leverera.

– Och att stå upp för solidariteten. Om LO förlorar kraft och inflytande, och blir alltför ihålligt, då tror jag solidariteten tar stryk, säger han till Lag & Avtal.

13 nov
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönika: ”LO:s hövding måste försvara territoriet från angripare”

I veckan meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att han avgår i sommar. Krönikören Stig-Björn Ljunggren spekulerar i Arbetsmarknadsnytt kring Thorwaldssons efterträdare och förklarar vilka egenskaper som krävs av LO:s nästa hövding.

Vem som än blir ordförande behöver den hålla samman LO, stoppa medlemstappet och ”hålla gruppens krigare i form så de kan försvara territoriet från angripare”.

”Men betoningen bör ligga på den första punkten – hur kan LO hjälpa till att utveckla svenskt näringsliv, svensk välfärd och ytterst de institutioner som gör det här landet till ett rätt hyggligt land. Och att det i slutänden finns ett mervärde att förhandla om”, skriver Ljunggren.

6 nov
Läs mer om Fackens framtid
Gui Congyou. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

SD: Kinas ambassadör bör förklaras ”icke önskvärd”

Kinas ambassadör Gui Congyou har ”passerat anständighetens gräns” i sina försök att påverka svenska medier och beslutsfattare, bland annat när det gäller den fängslade förläggaren Gui Minhai, skriver tre tunga SD-politiker på Expressens debattsida.

De kallar ambassadörens agerande ”diplomatisk huliganism” och anser att han därför bör förklaras icke önskvärd i Sverige och skickas hem.

”Sverige har en skyldighet mot våra egna och andras medborgare som bor här att inte låta dessa utsättas för hot från främmande makt”, skriver debattörerna.

2 tim
Plakat på de fängslade publicisterna Lee Bo och Gui Minhai i Kina. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

EU: Förväntar oss att Gui Minhai omedelbart släpps

EU ger Sverige ”full solidaritet” i frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. En talesperson för EU-kommissionen uppger i en skriftlig kommentar till TT att unionens position när det gäller Gui Minhai är klar.

”Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det", skriver talespersonen.

I svaret står det också att EU förväntar sig att Kina ”upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter”.

4 tim
Gui Minhais diplom/Statsminister Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven: Åsiktsfriheten ett fundament i samhället

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte gå in på hur Sverige kommer att agera om Kina gör allvar av sina hot om att porta kulturminister Amanda Lind (MP) från landet. Hotet kom i samband med att Lind deltog i ceremonin när den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai tilldelades Tucholskypriset av Svenska Pen.

Enligt Löfven är det Utrikesdepartementets uppgift att hantera frågan.

Han står dock fast vid att Sverige inte kommer att vika sig för hot från Kina när det gäller åsiktsfriheten.

– Det är en del av grundlagen och själva grundfundamentet i det svenska samhället, säger statsministern.

4 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer