Valet - regeringsbildningen

Liberal profil: Jättemärkligt att man inte förberett sig

De borgerliga partierna är mer samspelta än på länge, men väljarna är man inte överens med. Det menar Mattias Svensson, liberal skribent och debattör, som intervjuas av fPlus på temat vad händer med Alliansen.

Går det att tolka som annat än att hoppet nu är ute för den borgerliga samarbetsformen?

–Det tror jag inte. Partierna är mer samspelta politiskt än på mycket länge. Vill man ha reformer för företagsamhet och respekt för ekonomisk och personlig frihet är det i allianspartierna det finns. De är ense med varandra, men inte med väljarna. De har under de senaste två valen fått det lägsta gemensamma stödet i modern tid.

Lööf fortsätter att prata om Alliansen som sitt första alternativ trots att hennes parti röstat ned den egna statsministerkandidaten, vad beror det på?

–Det är ganska enkelt att se att det handlar om att Alliansen inte har en egen majoritet och då är frågan med vilka man kan tänka sig att bilda majoritet med i enskilda frågor eller som regering. Där är frågan om man ska chansa. Inget parti tänker förhandla med Sverigedemokraterna men några tänker att om SD kan tolerera regeringen så ska man bilda den. Det handlar ju lite om vilka som upplever störst överlappning och vilka som skulle behöva ge upp mest. Där finns det ju skillnader mellan moderater, centerpartister, kristdemokrater och liberaler beroende på vem man väljer att förhandla med.

–Alliansen har inte förhandlat ihop sig om vad man kan tänka sig. Det är faktiskt jättemärkligt att partierna inte förberett sig på den situationen som är nu. Liksom att Alliansen inte förhandlat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det här handlar inte bara om Sverigedemokraterna. Alliansen är inte van vid att förhandla utåt, vilket märks nu.

Vad skulle man förhandlat med S och MP om?

– Man borde kunna göra upp med S om säkerhet och försvar, kanske energi, och med MP om företagande och miljö. Framför allt kan man spela ut de rödgröna mot varandra, särskilt om man också kan hota med att söka stöd från annat håll.

Nu har Lööf fått sonderingsuppdraget. Vad har vi att vänta den närmaste tiden tror du?

–Det är i grunden sunt att politiker kommer ihåg vad de lovat i valrörelsen. Men vad de lovat går inte att bilda regering på. Något yttre behöver därför hända. Mitt stalltips är att det ställs på sin spets på det fjärde försöker och då blir det skarpt läge. Det är mycket amatörernas afton fram tills dess. Ska någon ändra sin linje behöver det hända något.

–I och med att vi har en moderat talman så vid det fjärde skarpa försöket så ger man det till Kristersson. Skulle bli mycket förvånad att man hittar lösning tidigare eller blir annorlunda senare.

Vilka sakfrågor eller skeenden har lett fram till dagens situation?

–Det finns skiljelinjer genom alla traditionella partier som skapats av migrations- och integrationsfrågan som inte speglar den traditionella höger- och vänsterblock-uppdelningen. På svenskt manér har man också gått från den ena polen till det andra, förra året i Almedalen började alla plötsligt prata om svenska värderingar.

”Det är i grunden sunt att politiker kommer ihåg vad de lovat i valrörelsen. Men vad de lovat går inte att bilda regering på”

–Jag är väldigt orolig för de politiska trenderna just nu. Framförallt den auktoritära nationalismen som brer ut sig. Möjligheten vi ger andra att söka asyl hos oss leder inte bara till att människor får det bättre. Människohandel och prostitution är exempel på detta liksom att det blir ett överskott av unga män i samhället. Asylsystemet måste göras om, men de förslag som man diskuterar i Danmark med olika straffsatser beroende på var man bor är å andra sidan väldigt tydliga avsteg från liberala grundläggande värden.

–Det andra är att vi står inför en ekonomisk nedgång. Det håller på att födas en ny vänstervåg där idéer om planekonomi får fäste på nytt. Mellan dessa krafter kläms ett politiskt mittfält som nästan försvarats genom att bli teknokratiskt. Liberalismen är idag tillbakaträngd.

Vad har Alliansen betytt för samhällets utveckling i det större perspektivet?

–Alliansen svarade mot en efterfrågan när den bildades. Många borgerliga väljare hade inte gjort så stor åtskillnad mellan partierna.

–I början av sin första mandatperiod i regering genomförde Alliansen en del skattesänkningar och införde en del andra reformer som en öppnare arbetskraftsinvandring, men under de senare åren så stagnerade reformviljan. Det berodde delvis på det parlamentariska läget, där majoriteten försvann sedan Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti efter 2010. Då röstade SD faktiskt emot en del förslag om privatiseringar och skattesänkningar, vilket gör det lite naivt att tro att SD skulle rösta för samma förslag nu när de har ännu bättre förhandlingsläge gentemot Alliansen.

–Problemet nu är att ingen riktigt vill till framtiden, så vad vi får är en nostalgisk politisk debatt. Det är inte mycket nytt med Nya Moderaterna eller mycket framtidsfokus med Socialdemokraterna som för inte så länge sedan kallade sig för Framtidspartiet.

–Vi såg kanske ett trendskifte i senaste valet, det gick inte riktigt så bra för SD som de hade hoppats på. Det kan vara en första indikation på en trend som vänt.

Vilka har mest att vinna på en situation där de borgerliga partiernas gemenskap försvagas?

–Det är ju Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna och det kan bli en av dem, det kan bli båda, beroende på vad de har för mål. SD behöver hitta några att samarbeta med om de ska kunna regera. Och annars kan de kapitalisera på missnöjet och leva på det. Den sortens parti är ju mer en ventil om vad folk tycker om de andra partiernas arbete än att det ligger något briljant egenvärde i partiet. Socialdemokraterna behöver också kapa åt sig en skärva av Alliansens väljare eller åtminstone tolerans hos de samma.

Och bland Allianspartierna, vilka förlorar mest på en uppluckrad Allians?

– Moderaterna. Utan de övriga allianspartierna får de svårt att någonsin kunna leda en regering. Om de istället satsar på en konservativ koalition med SD och KD kommer de att tappa väljare, vi såg hur de läckte när de öppnade dörren lite på glänt för något år sedan. Det blir svårt att få majoritet och ännu svårare för M att leda ett sådant block om man samtidigt är betydligt mindre än SD. Så hur de än vänder sig står de maktlösa utan Alliansen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer