Foto: Pressbild Lekia
Handeln i siffror

Lekia storsatsar efter Top-Toys konkurs

Lekia har blivit Nordens största leksakskedja efter Top-Toys konkurs, med sina 140 butiker i Sverige och Norge. Men nu vill den växa ytterligare.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att det planerar ”en omfattande nyetablering” av butiker på marknader där de saknar eller har svag täckning. Vidare skriver de att ”Vi kan i skrivande stund inte specificera det exakta antalet ny- eller ometableringar men ser utrymme för en betydande mängd nya butiker”.

Under resterande januari månad tar samtliga Lekia-butiker i Sverige hand om byten på varor tidigare inköpta hos BR/Toys R Us, delger även bolaget i sitt pressmeddelande.

Toppnyheter

Beto O’Rourke, Cory Booker och Elizabeth Warren  TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: Risk för bråk i demokratkamp mot Biden

Det här är tillfället som Demokraterna väntat på sedan valnatten 2016, nu börjar kampanjen att göra Trump till en president med endast en mandatperiod. Det skriver CNN:s Stephen Collinson med anledning av de första nationella tv-debatterna som startar 05.00 svensk tid, inför primärvalen 2020.

Senator Elisabeth Warren är den strålkastarljuset kommer riktas mot under debatten, menar Aron Mishkin på Fox News. Hon kommer försöka undvika att attackera toppnamnen Bernie Sanders och förre vicepresidenten Biden, som debatterar först i morgon och samtidigt försöka få ut sitt budskap, skriver han.

Biden leder stort i mätningarna och är den som har mest att förlora på en tv-debatt, skriver DN:s Erik Bergin. Han ser risk för infekterade inbördesbråk med det stora startfältet.

Igår 20:52
Den första tv-debatten inför Demokraternas primärval går av stapeln onsdag natt svensk tid. SAUL LOEB / AFP
undefined

I natt börjar debattstrid om att bli Trumps utmanare

I natt hålls den första i en rad av debattdrabbningar där Demokraterna ska göra ett startfält på 20 personer till en kandidat redo att utmana Donald Trump år 2020.

Debattsäsongen inleds med två på rad i Miami – en på onsdag och en på torsdag – på grund av det stora startfältet.

Vem som debatterar vilken dag har avgjorts med lottning. Trots att favoritkandidaten Joe Biden inte är med förrän på torsdagen kommer kvällens debatt handla mycket om att positionera sig mot honom.

Den som ligger bäst till i opinionsmätningarna inför kvällen debatt är Elizabeth Warren, senatorn från Massachusetts. Andra profiler som deltar är före detta kongressledamoten Beto O’Rourke och New Jerseys senator Cory Booker.

Igår 10:19
Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Beto O’Rourke och Kamala Harris.  TT
undefined

”Veckan kan bli början på slutet för vissa kandidater”

Denna vecka innebär början på slutet för många av Demokraternas presidentkandidater, skriver The Atlantics David A. Graham i en analys.

Han menar att fler av dem velat hålla liv i sina kampanjer tills de stora debatterna drar igång i hopp om att få sitt genombrott – men att chanserna är försvinnande små. ”Efter de första debatterna kommer tuffa beslut att vänta för de som inte klarar av att ta vara på chansen.”

NPR:s Domenico Montanaro lyfter fram Kamala Harris och Pete Buttigieg som två kandidater med bra läge inför debatterna, där de kan nå ut till en bredare publik.

Buttigiegs framgångar tas även upp av New York Times Nate Cohn, som med data från opinionsmätningar visar att den enda stora förändringen hittills under primärvalen har varit hans kraftigt ökade stöd. Något som Cohn dock menar kan ändras inom kort om någon gör bra ifrån sig i debatterna.

25 jun
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Butikskedjornas nödrop: Sänk hyrorna

Butiksdöden breder ut sig i allt fler städer och nu larmar kedjorna om att hyrorna måste sänkas för att de ska överleva, skriver Dagens Industri.

Flertalet butikskedjor har signalerat att de vill omförhandla sina hyreskontrakt, bland annat rör det sig om Kapp-Ahl, Clas Ohlson och Kicks.

Det hade varit önskvärt med mer flexibla kontrakt, menar Kapp-Ahls Peter Andersson. Bland annat föreslår han att man då skulle ha med punkter för gemensam utvärdering för att se om kontraktet funkar för båda parter.

Från fastighetsägarnas sida bemöter man nödropen med liknande tankar om flexibilitet.

– Vi vet att konkurrensen från online får konsekvenser inte bara för handeln utan även för detaljhandelsfastigheterna. Därför har vi ögonen på detta och har börjat titta på våra kontrakt – går det skapa mer flexibilitet och hur kan vi tackla utmaningarna tillsammans? Jag tror det är viktigt att fastighetsföretagen inte underskattar utvecklingen, säger Reinhold Lennebo, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna, till Dagens Industri.

Igår 20:18
undefined

Fastighetskungen: Butiksdöden har bara börjat

Fler och fler butikslokaler börjar eka tomma i Sveriges städer. Tyvärr har butiksdöden bara börjat, säger Lennart Sten, ordförande för Fastighetsägarna, i en intervju i Dagens Industri.

Lennart Sten är ordförande i Fastighetsägarna och vd för Svenska Handelsfastigheter. Han menar att handelsdöden nu är en trend som slår hårt mot innerstadsbutiker, särskilt på grund av de höga hyrorna. En lösning skulle då enligt honom vara att just sänka hyrorna för handlare i innerstaden.

Men butiksdöden är snällare mot handelsområden utanför stadskärnan.

– Handelsområden, som vi äger och som kallas externhandel, ser inte ut att drabbas lika mycket – än i varje fall – för där handlar det mycket om volym och lågpris, säger Sten till Dagens Industri.

Sten menar att det inte är otänkbart att gamla butikslokaler blir bostäder.

– Det ser man utomlands i större städer. Först kanske i Stockholm där det är höga bostadspriser. Det här är den största stadsplaneringsfrågan som finns nu i Sverige, alltså hur vi kan säkerställa livet i innerstan framöver, säger Sten.

25 jun
Läs mer om Butiksdöden
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Efter Ullenhags avhopp: Fler liberaler lämnar partiet

Fler liberaler fortsätter att lämna partiet efter Erik Ullenhags avhopp i partiledarkampen, skriver SVT Nyheter.

– Jag kan inte försvara det liberala partiet när jag diskuterar med min omgivning. Det är inte mina åsikter som förs fram längre, säger Charlotte Klötz, tidigare ledamot i kommunfullmäktige i Nordanstig, till SVT.

I går meddelade bland annat två partiveteraner att de lämnar efter Ullenhags besked. Endast Nyamko Sabuni återstår i kampen om partiledarposten, som avgörs på landsmötet på fredag.

Igår 20:09
Erik Ullenhag.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Sabuni var fel val – kan ge liberal baksmälla

Flera ledarsidor engagerar sig i dag i Erik Ullenhags avhopp från Liberalernas partiledarkamp. Uppmärksamheten kring Nyamko Sabunis seger i L-striden kan nog ge ett ökat stöd för partiet på kort sikt, skriver VLT i en ledare.

”Men om man tittar på de mest framgångsrika partiledarna just nu så är ingen av dem tuffast eller hårdast i sitt parti”, skriver Matilda Molander och nämner i sammanhanget Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt.

”Det är inte någon tillfällighet att det är Ebba Busch Thor och inte Sara Skyttedal som leder Kristdemokraterna”, skriver hon och betonar att mellanmjölk inte ger någon baksmälla.

Expressens Malin Siwe anser att Sabuni måste få köra sitt race, utan att ”utsättas för internt krypskytte”. Därmed undanbedes också goda råd från tidigare partiveteraner, skriver hon.

”Annars hamnar Sabuni i samma usla läge som Mona Sahlin gjorde på sin tid.”

Nerikes Allehandas Sofia Mirjamsdotter håller med om att Sabuni ska få en chans att ”visa vad hon går för”, men hoppas samtidigt att Ullenhag är beredd att ta över och ta ansvar vid ett eventuellt misslyckande.

”För partiet, och för ett snällare Sverige.”

Igår 08:07
Nyamko Sabuni och Ulf kristersson. TT
undefined

Statsvetare: Troligt att L tar sikte på M-väljarna

Erik Ullenhags besked att han ger upp kampen om att bli näste L-ledare innebär också att Jan Björklund-sidan förlorade den sista maktstriden i partiet. Det menar statsvetaren Svend Dahl, som också är chef för Liberala nyhetsbyrån.

Enligt honom är den stora frågan nu hur utmanaren Nyamko Sabuni tänker positionera partiet och vilka väljare som är målet. Mycket pekar enligt Dahl på att L kommer konkurrera med M om de ”borgerligt sinnade” väljarna, vilket på sikt också innebär att man behöver distansera sig från samarbetet med Socialdemokraterna.

– Man kan inte gå in i valrörelsen 2022 som ett stödparti åt S om man vill locka dessa väljare, säger Dahl till Expressen.

DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki anser att det blir svårt för Sabuni att ena partiet.

– Jag tror inte heller att det är hennes ambition, säger hon i P1-morgon.

Igår 07:28
Läs mer om Liberalernas framtid
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Preem: Vårt raffinaderi gynnar klimatet

Preems investering i raffinaderiet i Lysekil är ett steg i att bidra till mer hållbara drivmedel, skriver Preems vd Petter Holland på DI Debatt.

Att Preem planerar att bygga ut raffinaderiet i Lysekil har väckt stor debatt och kritiserats av bland andra Naturskyddsverket. Men enligt vd Petter Holland är utbyggnaden nyckeln till att Preem ska kunna utveckla klimatsmarta drivmedel och kontrollerat minska de miljöfarliga utsläppen.

I den nya anläggningen ska man bland annat ta till vara på den svavelrika tjockoljan, en restprodukt, och omvandla den till ett drivmedel av högsta miljöklass. Man vill även använda del av anläggningen till så kallad CCS (Carbon Capture and Storage), en del i att visa för andra energiintensiva industrier de positiva effekterna av klimatsmart teknik och infrastruktur.

Petter Holland menar att Preem är en nyckelaktör i klimatarbetet, då största delen av deras utsläpp genereras när kunderna använder drivmedlet i sin vardag. ”Genom ökad produktion av förnybar diesel och bensin kan våra produkter minska transportutsläppen med hela 90 procent inom en överskådlig framtid” skriver han.

Igår 19:34
Arkivbild: Christian Azar Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Viktigt med två perspektiv om Preemraff

Det är viktigt att ha två perspektiv i debatten om den planerade utbyggnaden av raffinaderiet Preemraff i Lysekil. Det säger Christian Azar, miljöprofessor på Chalmers till TT.

Det ena perspektivet är att anläggningen ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter, som Azar beskriver som det mest ambitiösa klimatpolitiska styrmedlet som finns i världen. Då är det enligt Azar snarast bättre att anläggningen byggs inom Europa än utanför. Det andra perspektivet är att utsläppen måste minska väldigt snabbt överallt och att det då är konstigt att investera i en anläggning som ska stå under lång tid.

I morgon måndag väntas Mark- och miljööverdomstolen ge besked om den kommer att ta upp frågan.

16 jun
Illustrationsbild. Skogsbrand i Santa Barbara, Kalifornien 2009. Keith D. Cullom / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FN-expert: Ökad risk för ”klimatapartheid” i världen

Världen står inför en situation där det kommer att råda ”klimatapartheid” till följd av att rika människor kommer att kunna fly undan klimatförändringarna, medan fattiga blir kvar i de mest utsatta områdena. Det säger FN:s särskilda rapportör kring extrem fattigdom och mänskliga rättigheter Philip Alston enligt AFP.

– Vi riskerar ett scenario där de rika betalar för att fly undan upphettning, svält och konflikter medan resten av världen lämnas kvar i lidande.

Han varnar också för att klimatförändringarna kan radera ut all den framgång som gjorts de senaste 50 åren i arbetet med att motverka fattigdom i världen.

25 jun
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Donald Trump om bilden.  TT/AFP
USA:s flyktingpolitik

Trump om bilden på döda migranterna: Hatar den

Nu kommenterar president Donald Trump bilden på migranterna Óscar Alberto Martinez och hans dotter Valeria.

Trump säger att han hatar att se bilden på fadern och dottern som drunknade i Rio Grande.

– Jag hatar den. Pappan var säkert en underbar kille, säger Trump, enligt AFP.

Samtidigt står han fast vid sin åsikt att det är det demokratiska partiets vägran att backa hans gränspolitik som är orsaken till att migranter dör på väg till USA.

Igår 18:28
Rosa Ramirez son Óscar Alberto Martinez dog tillsammans med sin dotter Valeria när de försökte korsa Rio Grande. JOSE CABEZAS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sa åt honom att inte följa amerikanska drömmen”

Bilden på Óscar Alberto Martinez från El Salvador och hans knappt treåriga dotter Valeria som drunknade när de försökte ta sig över Rio Grande in i USA har berört en hel värld.

Óscar Alberto Martinez mamma, Rosa Ramirez, säger till den salvadoranska tidningen La Prensa att hon var orolig över deras planer.

– Jag sa till honom att inte följa den amerikanska drömmen. Sorgligt nog har det här skett, säger hon till tidningen.

Sonen hoppades få jobb och så småningom kunna köpa en bostad i USA, säger Rosa Ramirez.

Igår 18:16
Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA.  STR / AFP
undefined

Analyser: Bilden får inte Alan Kurdi-effekt på USA

Bilden på Óscar Alberto Martinez från El Salvador och dottern Valeria som drunknade i Rio Grande när de försökte ta sig in i USA jämförs i flera analyser med den på 3-årige Alan Kurdi som dog på en strand i Turkiet.

”Det är en påminnelse om migranternas helvete och att vi behöver bilder för att förstå och reagera”, skriver Jan Höglund i GP.

Men att den skulle få samma effekt som på Europa, att USA öppnar gränserna är inte troligt menar Aftonbladets Wolfgang Hansson. Däremot kan den bidra till att kritiken mot Trumps invandringspolitik ökar.

”Barnens levnadsförhållanden måste betraktas som den logiska slutpunkten på Donald Trumps kärva invandringspolitik”, skriver DN:s Martin Gelin.

Independent jämför bilden med den ikoniska bilden på en naken flicka täckt med napalm under Vietnamkriget och menar att bilden möjligen kan ha en tillfällig påverkan men att medkänslan inte kommer att vara i längden.

Igår 17:53
Läs mer om USA:s flyktingpolitik