Leif Johansson: Frustrerad över att det händer så lite
Industrin lanserar ett 12-punktsprogram för att lyfta Sverige till världstoppen igen. Astra Zenecas ordförande Leif Johansson menar att krångliga regler och politiska processer sinkar utvecklingen. ”Jag blir frustrerad över att det händer så lite på viktiga områden”, säger han.
Industrins 14 tyngsta bransch- och arbetsgivarorganisationer har tillsammans tagit fram ett reformprogram på tolv punkter. Motivet är att få fart på den svenska tillväxten när världen nu genomgår ett historiskt skifte mot minskade utsläpp och hållbar produktion.
Sverige har halkat ner till åttonde plats på rankingen över världens mest konkurrenskraftiga länder. Målet för den svenska industrin är att lyfta landet till att återigen vara bland de fem främsta.
– Sverige är ett litet exportberoende land. Varje förbättring för exportföretagen innebär stora möjligheter att skapa fler jobb, fler företag och större välstånd och det vill vi åstadkomma med industrins reformagenda, sa Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen, på ett digitalt seminarium där reformprogrammet presenterades.
Krångel och tillståndsprocesser stoppar upp
En av reformpunkterna handlar om att företagen möts av krångliga regler och bökiga tillståndsprocesser som tar tid och resurser i onödan. Näringsministern Ibrahim Baylan och moderatledaren Ulf Kristersson var överens om att tillståndsprocesserna måste bli enklare.
– När det gäller effektiva tillståndsprocesser är arbetet redan igång. Problemet idag är att våra tillståndsprocesser och miljöprövningar är anpassade efter en annan tid. Därför har vi mitt under pandemin tillsatt en utredning för att ta fram ett nytt regelverk som ska möjliggöra för den svenska industrin att göra nödvändiga omställningar, sa Ibrahim Baylan.
Vi i Sverige har en oförmåga att konkret göra det som vi i industrin menar behöver göras
Men den tunge industrimannen Leif Johansson, styrelseordförande i Astra Zeneca och tidigare koncernchef för Volvo och styrelseordförande i Ericsson, var skeptisk till politikernas utspel.
– Jag blir glad av att höra det från våra politiska ledare men jag blir också frustrerad över att det ändå händer så lite på dessa områden. Jag har pratat om tillståndsprocesser i 20 år, när det gäller transportlogistik och att vi i vårt avlånga land behöver lägga mer resurser på infrastruktur än de flesta andra länder har jag pratat om det i 25 år och inom digitaliseringen har jag varit med i 10 år. Vi i Sverige har en oförmåga att konkret göra det som vi i industrin menar behöver göras, sa Leif Johansson.
En rad punkter måste förbättras
En annan punkt på reformagendan handlar om kompetensförsörjningen. Leif Johansson menade att framtiden för svenska industriföretag inte ligger i enkla jobb utan i mer kvalificerade och sofistikerade arbeten.
– Detta kommer att kräva ett livslångt lärande. Och jag tycker att det i sig är ett uppmuntrande budskap; att då och då lära sig något annat allt eftersom teknik och utveckling går framåt.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, flikade in att det finns mycket att göra från statens sida när det gäller livslångt lärande.
– Nu har man gett pengar till universiteten för livslångt lärande - i ett år. Om man menar allvar måste det göras på ett annat sätt. Det måste också till ett samarbete mellan industrin och staten på området, sa hon.
Leif Johansson menade att pandemin lärt oss mycket om hur vi kan kommunicera digitalt och att digitaliseringen underlättar för företagen.
– Det har ju fått ner kostnaderna för vidareutbildningar på ett dramatiskt sätt. Vi har nu möjligheter som vi tidigare inte trodde fanns att bjuda medarbetare på bra utbildningar.
Industripolitik håller på att bli ett viktigt ord i EU, låt oss då driva det framåt
När det gäller EU-förslaget om minimilöner, som både Svenskt Näringsliv och LO anser hotar den svenska modellen, håller Leif Johansson med om kritiken.
– Jag tycker inte heller att EU ska sätta sig på minimilönepallen, men det finns länder inom EU som skulle må bra av minimilöner. Jag är lite rädd för bilden som sätts i svensk media att EU petar i en massa grejer där vi vill bestämma själva. Jag vill vända på det: låt oss vara med och driva EU i ett antal frågeställningar. Industripolitik håller på att bli ett viktigt ord i EU, låt oss då driva det framåt.
Leif Johansson bedömde att det finns goda möjligheter för Sverige att klara målet att nå den absoluta toppen bland världens mest konkurrenskraftiga länder. Men enbart under vissa förutsättningar.
– Det är ett rimligt mål men det kan inte ske av sig självt. Jag brukar säga att jag är en aktivistoptimist. Det betyder att under förutsättning att vi gör en massa grejer är det ett realistiskt mål. Men om vi bara fortsätter att dra i långbänk och inte gör något alls, då är det ett helt orealistiskt mål, sa Leif Johansson.
Fakta: Här är industrins 12 reformområden
- Effektivisera miljötillståndsprocessen
- Minska regelbördan
- Möjliggör klimatomställningen
- Riv hindren för den cirkulära ekonomin
- Säkra framtidens elförsörjning
- Underhåll och investera i transportinfrastrukturen
- Ta täten i digitaliseringen
- Stärk industrins kompetensförsörjning
- Modernisera arbetsmarknaden
- Satsa mer på FoU
- Förbättra villkoren för startups
- Försvara den öppna ekonomin och den inre marknaden