Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ledarsvepet: ”Ge oss en färdplan mot ett tryggare Sverige”

Det krävs mer än omtanke och ord från regeringens ministrar, skriver flera ledarsidor runt om i landet. De efterfrågar handling och att trygghetsfrågan tas tag i på riktigt.

”Kraftiga uttryck och löften från regeringen är inte helt ovälkommet. Men det förpliktigar. Otryggheten, och den grova och brutala gängkriminaliteten, kan inte bekämpas med enskilda twitter-inlägg eller en blixtvisit till Malmö”.

Det skriver Bawar Ismail på Gefle Dagblads ledarsida och poängterar att tryggheten måste säkras för alla, det kan inte bli en klassfråga som i länder där välbärgade familjer flyttar till gated communities.

Även Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida reagerar på ministrarnas twittranden efter dåden den senaste veckan. Hon lyfter att brottsstatistiken för dödligt våld kopplat till gängkriminalitet ökar, men det betyder inte att det är ett nytt fenomen.

”Det räcker inte att oja sig över våldet. Det kan alla göra. Löfven, Johansson och Damberg – ni styr landet. Ta ert ansvar eller avgå” skriver Karin Phil.

Johan Rudström på UNT skriver att regeringen inte har suttit overksam medan våldet har ökat. Exempelvis har hårdare vapenlagar införts.

”Men regeringen har uppenbarligen inte gjort tillräckligt. Det mest uppenbara är att det krävs fler poliser och där har varken regering eller opposition lösningar på kort sikt, trots vidlyftiga löften” skriver han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer