Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsuppgörelsen med C och L

Ledarsvep: ”En bankskatt kommer i längden att drabba bankens kunder”

Försvarsberedningens rekommendation att öka försvarets budget kommer att få genomslag genom en ökning med 20 miljoner åren 2022-2025. Det presenterade regeringen förra veckan och förklarade att det blir möjligt genom en bankskatt. Det har väckt många reaktioner, framför allt bland borgerliga företrädare.

Karin Phil på Göteborgs-Postens ledarsida skriver dock att en rätt utformad bankskatt kan vara rättvis, även ur ett borgerligt perspektiv. Hon menar att det är statens uppgift att backa upp bankerna. ”Bankerna behöver inte betala någon moms och gynnas av ränteavdraget eftersom det ökar folks kapacitet att låna pengar. Men vid en bankkris måste skattebetalarna – till stor del samma människor som står för bankernas stora vinster – städa upp. Det är orättvist. Att bankerna betalar en lite högre avgift kan därför vara helt legitim” skriver hon.

Johan Rudström skriver på UNTs ledarsida att en bankskatt alltid har ett pris. ”Hur man än gör finns där en gnagande känsla av att den som ger sig på bankerna också ger sig på folket. Det kommer att bli höjda avgifter och ett något större gap mellan boräntan och sparräntan. Vem kommer folket då att straffa i sin tur?”

Thomas Hermansson på Smålandsposten välkomnar ökningen av försvarets budget, men är även han oroar sig över finansieringen genom en bankskatt. Han skriver också att det är häpnadsväckande att Liberalerna och Centern går med på förslaget. ”Visst, på något sätt måste försvarssatsningen finansieras. Men skattehöjningar borde inte vara det första alternativet. Man skulle gott och väl kunna börja med att ansa bland andra utgifter, som friår, familjevecka och höghastighetståg” avslutar han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer