TT
SAS-krisen

Ledarskribent om piloterna: ”De lever i en egen värld”

Lotta Engzell-Larsson skriver på Dagens Industris ledarsida om den pågående pilotstrejken och kraven från de skandinaviska piloterna. ”De lever i en egen värld”, skriver Engzell-Larsson och pekar på hur arbetsvillkoren ser ut.

Maxarbetstiden, skriver Engzell-Larsson, är per vecka för en pilot 47,5 timmar, medan den verkliga snittiden är 32 timmar. Dessutom kan piloterna i Sverige påverka förläggningen av 50–69 procent av arbetstiden, fortsätter hon.

När piloterna i media lyfter att de kan arbeta flera helger i rad så ska man veta att en pilothelg börjar fyra på eftermiddagen på fredag och slutar klockan sju måndag morgon. Det betyder att har man arbetat någongång, om det så är endast en timme, under dessa tider så räknas det som att jobba helg, skriver Engzell-Larsson.

”På Handelsanställdas förbund skulle ögonen tåras som av en vacker dröm om de läste de avtal piloterna klagar över som om de vore livegna”.

Engzell-Larsson menar att det finns en inkosekvens i piloternas sätt att dels jämföra sina löner med utländska bolags samtidigt som de inte uppskattar att SAS öppnat kontor utomlands eftersom de inte vill ha konkurrens själva från utländsk personal: ”Man får bestämma sig för om utländska villkor ska vara en måttstock eller ej”.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer