Aliette Opheim, Gizem Erdogan och Nora Rios spelar huvudrollerna i SVT:s nya serie Kalifat. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Vi måste försöka förstå de IS-anslutna

Sverigedemokraternas normalisering, statsminister Stefan Löfvens brist på ledarskap och den nya tv-serien ”Kalifat” är några av ämnena som tas upp på dagens ledarsidor.

”Snart är SD rumsrena. Tycker Januaripartierna fortfarande att deras strategi fungerar?” frågar sig Aftonbladets Anders Lindberg. Han menar att ett bättre sätt att försöka stoppa SD:s normalisering är att skaffa sig en riksdagsmajoritet som ställer sig bakom regeringens förslag. För att lösa den ekvationen krävs att Vänsterpartiet på något sätt ingår, resonerar Lindberg.

Statsminister Stefan Löfven måste visa ledarskap eller avgå, skriver Expressens Anna Dahlberg. Problemen med den grova kriminaliteten har inte oförklarligt drabbat Sverige utan är resultatet av en politiskt skapad kris, menar hon och påpekar att regeringen har haft mer än fem år på sig att komma tillrätta med problemen.

SvD:s ledarskribent Ivar Arpi anser att tv-serien ”Kalifat” lyckas ge en realistisk skildring av hur radikalisering går till. Han menar att det är viktigt att försöka förstå hur ens fiende tänker. ”Om vi inte förstår varför människor ansluter sig till grupper som IS, blir det svårare för oss att hejda deras radikalisering”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt