Svenskt och norskt nationaldagsfirande. TT
Opinion & debatt

Ledare: Vi behöver inte snegla på Norges firande

De svenska ledarskribenterna har inte missat att det är nationaldag. Ska man sjunga nationalsången? Äta något speciellt? Det frågar sig Aftonbladets Jonna Sima, som tror att många svenskar känner sig lite vilsna.

Sydsvenskans ledarsida menar att alla svenskar i dag kan vara stolta över Sverige, men att var och en kan fira på sitt eget sätt.

”Vi behöver inte alls snegla mot Norge med barnparader och folkdräkter och tycka att de kan minsann bättre”, skriver ledarsidan.

På nationaldagen ska vi fira allt som är bra med Sverige och svenskarna, tycker DI:s Lotta Engzell-Larsson, som listar tio huvudpunkter som gör Sverige till ett bra land. SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl väljer i stället att hylla landet med en dikt.

”Sverige är sin historia och sin kultur – sina platser, vägar, byggnader – skogar, fjäll, sjöar och berg. Men lika mycket är Sverige sin framtid – sina invånare, drömmar och ambitioner – sin rika, brokiga, utmanande gemenskap – sitt vi.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Dalarnas Tidningar (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer