Illustrationsbild.  TT.
Ledarsvepet

Ledare: Varför landsförvisa vissa äckel och inte andra?

Flera ledarskribenter diskuterar under torsdagen våldtäkter och straff. SvD:s Jesper Sandström anser att kultur och uppfostran spelar en grundläggande roll för att motverka att ens komma på tanken att våldta någon. ”Självklart finns det på gruppnivå ett enormt värderingsgap mellan de som växt upp i Sverige, där jämlikhet mellan könen är norm, och de som växt upp i länder där kvinnor i princip saknar fri- och rättigheter”, skriver han.

Piteå-Tidningens Kata Nilsson håller med om att minimistraffet för våldtäkt är för lågt men tycker att rasismen skiner igenom i Sverigedemokraternas förslag om att utvisa utländska våldtäktsmän: ”Varför landsförvisa vissa äckel och inte andra? De vita äcklen får stanna, för de är ju faktiskt födda här.”

Upsala Nya Tidnings Pontus Almquist tar upp den senaste tidens överfall och våldtäkter i Uppsala och hävdar att det inte går att dra ett rakt streck mellan ursprung och benägenhet att begå brott.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer