Arkivbild: Vinodling i skånska klagshamn Ola Torkelsson / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Varför får bönderna inte sälja sitt vin?

Söndagens ledarsvep inleds med Dagens Nyheter som skriver om hot mot folkvalda efter att flera politiker utsatts för hot och direkta våldsamheter. Regeringen har presenterat en handlingsplan, men den är inte särskilt genomtänkt, skriver tidningen. Och det är viktigt att skilja på hat och hot. ”Så länge vi inte tänker klart är det tyvärr svårt att motverka det mycket allvarliga demokratiska sabotage som stavas politiskt motiverade brott som hot, trakasserier och våld.”

Expressen slår ett slag för gårdsförsäljning av alkohol. Sverige är det enda EU-landet som inte tillåter gårdsförsäljning. Det är en förlorad chans både för svenska bönder och svensk turism, skriver ledarredaktionen. ”Det är konstigt att svenska bönder inte tillåts sälja sina egna produkter utan i stället måste hänvisa de förvirrade turisterna till närmaste Systembolag.”

I GP skriver den tidigare S-riksdagsledamoten Nalin Pekgul om vad hon ser som faran med att försöka bygga ett samhälle på en separatistisk politik. Hon skriver att hon identifierar sig som sjuksköterska, socialdemokrat, svensk, muslim, Tenstabo, kurd och feminist. Att välja en identitet och sätta den framför alla andra blir löjligt. ”En konsekvent separatistisk politik leder till samhällets sönderfall.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Barometern (moderat):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

NA (oberoende liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer