Sorg i El Paso efter dådet som tog 22 människors liv. John Locher / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ledarsvepet

Ledare: Terrorister är inga ensamvargar och galningar

Terroristernas agenda är i blickfånget för flera ledarsidor i dag. Högerextrema nätforum har blivit en sorts drivhus för extremism, skriver Norrländska Socialdemokratens ledarskribent Måns Wadensjö. Han menar att det måste vara slut med att avfärda gärningsmännen som ensamvargar och galningar.

”Den terror de utövar är organiserad och en del av en långsiktig politisk kamp, och ska man komma tillrätta med den kan man inte behandla den som enskilda fall av en plötsligt och oförklarligt utbrytande sinnessjukdom”, skriver Wadensjö.

Enligt DN:s huvudledare tenderar islamistiska terrordåd att ses som de allvarliga politiska mord de är, medan vit makt-terrorismen framhålls som isolerade tragedier.

Sydsvenskan skriver att det är svårt vad som triggar en gärningsman men att man med säkerhet kan säga att amerikansk vapenkultur och vapenlagar spelar roll för de många masskjutningarna.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien