Rikspolischefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven (S), inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) besöker polisutbildningen på Södertörns högskola.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Tagga ner och ge polisutbildarna chansen

Extra välfärdsmiljarder, IT-skandalen på Transportstyrelsen och tomma platser på landets polisutbildningar är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Ordning på välfärden är en del av ramverket

En ändringsbudget är inte ett brott mot det finansiella budgetramverket utan kan vara en del av den, skriver Barometern med hänvisning till att M, KD och V satsar extra välfärdsmiljarder. Finansministerns varning om att detta skapar oordning i budgetprocessen framstår mer som krishantering, tycker ledarsidan.

Elisabeth Sandlund: Förintelsen går inte att jämföra med något annat

Förintelsen är en unik företeelse i mänsklighetens historia, som inte kan och inte ska jämföras med något annat, skriver Elisabeth Sandlund i Dagen. Hon menar att begreppet förr eller senare urvattnas om det börjar sättas som etikett på än det ena, än det andra som vi ogillar och som är värt att kritiseras.

Jens Runnberg: Alla som fick gå har nu nya toppjobb - så här skapar S politikerförakt

Att alla personer som fick gå under IT-skandalen på Transportstyrelsen nu har fått nya toppjobb skapar ett politikerförakt, skriver Jens Runnberg på Dalarnas-Tidningar. Han tar bland annat upp Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson som nu har fått nytt jobb som högsta departementstjänsteman hos finansministern.

Widar Andersson: Det finns inga akuta lösningar på poliskrisen

Det akuta behovet av fler poliser har inte någon akut lösning, skriver Folkbladets Widar Andersson. Han tar upp nyheten om att många platser på landets polisutbildningar står tomma och skriver: ”Politiken borde tagga ner lite med sina siffror och miljarder. Ge polisutbildarna chansen att i god ordning pröva sin väg för bättre resultat. De kanske har rätt?”.

Maria Haldesten: Vem tvingas flytta sitt hus när havet stiger?

Det kan stå Varberg och Falkenberg dyrt om man ger bygglov på fel ställen, skriver Maria Haldesten i Hallands Nyheter. Hon menar att ett stort ansvar för att planera rätt för att undvika översvämningar kommer att falla på kommunerna. ”Halland kan lära av Skåne, som hittills drabbats hårdare”, skriver hon.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
Fallet Gui Minhai

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

1 tim
Illustration av Gui Minhai. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får inte besöka Gui – Kina skyller på viruset

Svenska diplomater ser inte ut att få möjlighet att besöka den fängslade bokförläggaren Gui Minhai, skriver Reuters.

Det kinesiska utrikesdepartementet höll i dag en pressträff där man fick flera frågor om fängelsedomen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren. På frågan om Sverige kommer att få träffa Gui svarade talespersonen Zhao Lijian att konsulära besök har stoppats på grund av utbrottet av det nya coronaviruset.

Utrikesminister Ann Linde säger till TT att hon kräver att Sverige får konsulärt tillträde till Gui Minhai. Hon avfärdar också kinesiska myndigheters påståenden om att Gui har avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

3 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
H10 Costa Adeje Palace på Teneriffa. Wikimedia
undefined

Över 1 000 turister sätts i karantän på Teneriffahotell – flera svenskar drabbade

Över 1 000 turister har satts i karantän på ett hotell på Teneriffa med anledning av att en turist på orten testat positivt för det nya coronaviruset, rapporterar NRK med hänvisning till spanska medier.

Den misstänkt smittade mannen, en italiensk läkare på semester, blev omedelbart körd till sjukhus och isolerades. Proverna har förts till Madrid för ytterligare analys, skriver Reuters.

Resebolaget Tui uppger för TV4 Nyheterna att minst två svenskar bor på hotellet.

4 tim
Göteborgs hamn. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Containerbrist slår mot svenska företag: ”Huggsexa”

Försenade transporter och brist på containrar är de viruseffekter som slår hårdast mot västsvenska företag. Det säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, till Göteborgs-Posten.

Bilden bekräftas av flera shippingbolag som uppger att Kinas stoppade export har lett till att en stor del av de värdefulla containrarna blivit kvar i landet.

Greencarrier Liners verksamhetschef Fredrik Hermansson säger att det råder brist på containrar redan nu och att det finns stort uppdämt behov för exporten från Göteborg.

– Det kommer att bli en huggsexa om containrarna, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Dagens börs

Återhämtningen kom av sig – börsen vänder neråt

Stockholmsbörsen håller sig fortsatt under nollstrecket, efter en positiv handelsstart och vad som såg ut som en återhämtning efter gårdagens jätteras.

Vid lunchtid stod indexen som följer:
• OMXS30: –0,7%
• OMXSPI: –0,9%
Nischbanken Collector faller 3,2 procent efter att villkoren för den tidigare aviserade nyemissionen meddelades under morgonen. Det är en viss återhämtning sedan öppningen, då aktien rasade nästan 6 procent.

En handfull av bolagen på OMXS30-listan håller sig ovanför nollstrecket, där Hexagon ligger i topp på plus 0,7 procent. I botten av listan hittas SSAB på minus 2,1 procent.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland annat Sandvik, Atlas Copco och Epiroc.

Sandviks aktie backar 0,7 procent, precis Epiroc.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

3 tim
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer