Lena Micko, Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löfvens regeringsombildning

Ledare: Synd att Shekarabi måste torgföra S-politiken

Statsminister Stefan Löfvens beslut att ersätta Annika Strandhäll med Ardalan Shekarabi och att ge Lena Micko rollen som civilminister tar plats på flera av morgonens ledarsidor.

Expressens ledarredaktion beskriver Shekarabi som en talangfull politiker men menar att det är synd att han nu ska ”torgföra så mycket ansvarslös S-politik”.

Som exempel nämner skribenterna att det nu är upp till Shekarabi att ro den så kallade familjeveckan i hamn. En absurd prioritering när flera kommuner samtidigt har beslutat om att spara pengar, menar man.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström lägger mer fokus på tillsättningen av Lena Micko som civilminister. Micko är den tredje ministern den senaste tiden som hämtas utanför riksdagen. Ett underkännande av Socialdemokraternas riksdagsgrupp, menar Tunström.

”Om tunga utskottsnamn inte ses som potentiella statsråd urholkas deras auktoritet.”

Aftonbladets Anders Lindberg beklagar sig samtidigt över att Stefan Löfven pressas om Sveriges integration i en tid då tiotusentals ungdomar verkar se klimatet som den allra viktigaste frågan.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Barometern (moderat):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer