Midsommarfirande. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Svenskar är aggressiva nationalister

Midsommartema syns på flera av dagens ledarsidor. Sydsvenskans Heidi Avellan skriver att de som bor på äldreboenden får betala ett högt pris för andras firanden i dag. Besöksförbudet är förlängt – med rätta – men det vittnar om ett ointresse för äldres livsvillkor, menar hon.

I en gästledare i SvD skriver Jesper Sandström om föreställningen att svenskar är ickepatriotiska. Han känner inte igen sig i den bilden utan menar att svenskar alltid visat en ganska aggressiv nationalism. Men stolthet över fosterlandet kan göras utan att låna sig till en ideologi som ”alltför ofta urartar i grundlösa krav på rättning i ledet”, skriver han.

Dagens Industris PM Nilsson riktar ljuset mot det svenska ålfisket – en av djurskyddsskäl numera förbjuden tradition. Han menar att just artskydd har en tendens att bli totalitärt och att respekten för lokala sedvänjor lätt försvinner.

”Resultatet blir hat mot myndigheter, en känsla av att målet om biologisk mångfald aldrig inkluderar människan och illegalt fiske”, skriver han och menar att det vore bättre att släppa ålljuset fritt under sommarmånaderna.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer