Al-hol-lägret i Syrien. DELIL SOULEIMAN / AFP
IS-återvändarna

Ledare: Sveket mot svenska IS-barnen är en risk för alla

De svenska barnen som sitter fast i IS-lägren och relationen mellan politiker och lobbyister är två ämnen som engagerar söndagens ledarsidor.

Regeringen måste arbeta hårdare för att ta hem de svenska barn som befinner sig i lägren för fängslade IS-anhängare i Syrien, anser DN:s osignerade ledare.

Att låta barnen stanna i lägren innebär en risk både för dem själva och för samhället eftersom känslor av bitterhet och svek kan leda till en framtida radikalisering, skriver man med hänvisning till bland annat Säpo.

”Det visar varför de beslut som fattas i dag inte bara bör baseras på vad som kanske känns bekvämast här och nu”, lyder ett av resonemangen.

Politiker som låter sig påverkas av lobbyister är inte nödvändigtvis ett problem, skriver SvD:s Tove Lifvendahl apropå tidningens avslöjande att L-ledaren Nyamko Sabuni har nära kontakter med tidigare partitoppar som numera representerar näringslivet.

”I mina ögon är detta bara problematiskt om Sabuni själv inte tycker att framlagt förslag verkligen är en god idé”, menar Lifvendahl.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer