SSAB i Luleå. Bild från 2002. Foto: Anders Alm/TT
Företagens miljöarbete

Ledare: Stål utan kol räddar världen

Tre svenska storbolag planerar att tillsammans skriva om fundamentet för industrin, skriver Ingvar Persson i en ledare i Aftonbladet. I den berättar han om SSAB, LKAB och Vattenfall som tillsammans vill producera stål utan att använda sig av kol.

Ingvar Persson skriver om sitt besök hos SSAB:s stålverk i Luleå. Vid masugnen smälts malm och koks till råjärn som senare förädlas till stålämnen. ”Varje dag lämnar stål motsvarande ett eiffeltorn Luleå”, skriver han och beskriver hur det har bidragit till att bygga upp Volvobilar, kylskåp, byggnader och i förlängningen folkhemmet.

Men en masugn skapar även koldioxid. För att järnet inte ska dra till sig syre och rosta tillsätts kol i processen. ”För varje ton järn som tappas ur ugnen framför mig släpper den också ut ett drygt ton koldioxid”, skriver Ingvar Persson – detta trots att masugnen i Luleå tillhör de renaste i världen.

Nu ska dock SSAB i en försöksanläggning använda vätgas i stället för kol för att reducera bort syret ut järnet – en process som inte har använts i industriell skala förut. Resultatet blir vanligt vatten. ”Och därför är man i Luleå på väg att förändra stålindustrins grunder”, skriver Ingvar Persson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer