Liv Strömquists konst vid tunnelbanestationen Slussen i Stockholm. Pressbild SL
Ledarsvepet

Ledare: Sölvesborg är ett eget provokativt konstverk

Det är spridda skurar på de svenska ledarsidorna under torsdagen. DN:s Per Svensson tar upp Sölvesborg och kommunens beslut att bara köpa in konst som är ”tidlös och klassisk”. Kulturnämndens ordförande har lyft ”menskonst” som något de inte ska lägga pengar på.

”Bannstrålen riktas uppenbarligen inte bara mot Liv Strömquist och hennes bilder med röda fläckar utan också mot Lars Vilks och hans rondellhundar”, skriver Svensson och menar att Sölvesborgs beslut kan förstås som ett försök att skapa ett ”eget provokativt politiskt konstverk”.

Andra ledarskribenter begrundar januariavtalet och regeringen Löfven.

Barometerns Martin Tunström tycker att regeringens prioritering på samtal och kommissioner ”speglar en idélöshet, men illustrerar också hur en korporativ socialdemokratisk tradition får nytt liv”.

I Dala-Demokraten bävar Göran Greider för Socialdemokratins framtid och menar att januariavtalet ”innebär en svår balansgång mellan ofta helt motstridiga politiska agendor” vilket kan vara förödande för socialdemokratin.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Barometern (moderat):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Idag 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

Igår 11:35
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer