Greta Thunberg under en klimatdemonstration i North Carolina i USA.  CHRIS KEANE / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Sätt politiskt fokus på unga klimataktivister

Språkförskola, ”hotet” mot svenska traditioner och jakten på de unga väljarna är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat sex av dagens mest intressanta ledartexter.

Daniel Braw: Språkförskolan blir dyr för kommunerna

Reformen med att införa språkförskola för att nyanländas barn ska lära sig svenska är en åtgärd som innebär nya kostnader och fördjupar rekryteringsproblemen för kommunerna. Det menar Daniel Braw i en ledare i Barometern. ”Vem som ska undervisa i dessa grupper och hur är en helt öppen fråga. Målkonflikten är uppenbar”, skriver Braw.

Mikael Hermansson: Politiker är dåliga poliser

För att minska våldet har polisen och politikerna sina sina giva roller att spela, skriver Mikael Hermansson i Borås Tidning. Han menar att debatten i högre utsträckning nu kretsar kring att skapa en polarisering. ”Det är som om själva syftet med hur debatten förs är att skapa splittring, för att den vägen kunna nå opinionsmässiga framgångar.”

Eva Bofride: Vår nya julsed – hotet mot våra traditioner

Arkivbild.  Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Debatten om allt som riskerar att tas ifrån oss gällande våra högtider är en ny julsed, skriver Eva Bofride i Hallands Nyheter. Hon lyfter det senaste exemplet där det målades upp att Skolverket ville stryka nationalsången ur läroplanen och kritiserar medier för att bidra till en fördumning av debatten.

Roland Spånt: Ska Centern få förstöra mer?

Välfärden hotas och redan nästa år kan 30–50 kommuner tvingas göra drastiska nedskärningar av den service som de erbjuder, skriver Roland Spånt i Värmlands Folkblad. Han skyller många av problemen på Centerpartiet som han menar har en total övertro på att marknadskrafterna ska lösa alla problem.

Kata Nilsson: När ska partierna börja fokusera på förstagångsväljarna?

Det är dags för partierna att släppa tävlingen med Sverigedemokraterna om att diskutera flyktingfrågan och i stället fokusera på förstagångsväljarnas frågor, skriver Kata Nilsson i Västerbottens Folkblad. Hon lyfter de tusentals unga som klimatdemonstrerar. ”De hade inte rösträtt senast, men det har de kommande val. Och deras röster ställer krav på politiken”.

Liberalerna hotar att avgiftsbelägga vägarna

L-ledaren Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bilpendlare mellan Linköping och Norrköping kan drabbas om Liberalernas förslag med att avgiftsbelägga vissa motorvägar blir verklighet, skriver Corren i en ledare. ”De avgifter som framställs som spetsiga verktyg i den sociala ingenjörens händer är i själva verket trubbiga”, skriver ledarsidan.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Studenter skriver examensprov i Hongkong. Jerome Favre / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolor stänger på nytt i Hongkong efter fler virusfall

Hongkong har på fredagen beslutat att alla skolor återigen ska stängas efter att fler fall av smittade i coronaviruset har rapporterats, skriver Reuters. På torsdagen registrerades 34 lokala fall av smittan, vilket är det högsta antalet på tre månader.

Från och med måndag kommer skollokalerna bommas igen och undervisningen ska i stället ske online.

Många skolor har redan haft stängt sedan februari på grund av coronapandemin.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Stefan Ingves. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stefan Ingves: ”För tidigt att blåsa faran över”

Riksbankschefen Stefan Ingves sa vid det senaste penningpolitiska mötet den 30 juni att åtgärderna för att stabilisera marknaderna har varit effektiva men det är för tidigt att blåsa faran över.

– Även om vi nu vet mer om de kortsiktiga effekterna av pandemin och att konturer av en stabilisering kan ses, är det för tidigt att blåsa faran över, sa Ingves enligt protokollet från mötet.

Stefan Ingves anser att det är viktigt att Riksbanken fortsätter hålla räntor nere och stödja kreditgivningen.

2 tim
Illustrationsbilder från äldrebeonden.  TT
undefined

Språkbristers påverkan på covidvården inte utredda

Trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i flera år pekat ut bristande kunskaper i svenska språket som en riskfaktor för äldrevården så har man ännu inte utrett dess eventuella påverkan under coronavåren, rapporterar TT.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupande granskning. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

I tillsynen finns exempel på verksamhetschefer som larmat om kommunikationssvårigheter. Bland annat har det varit svårt att få ut information till nya medarbetare på grund av språkförbistringar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Anna Lindstedt.  Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Ex-ambassadören Lindstedt frias – hade behörighet att förhandla med Kina

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från anklagelser om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

– Den åtalade ambassadören har haft rätt att förhandla med Kina, hon har varit ett behörigt ombud, säger rådmannen Anna Flodin på en pressträff.

Åtalet kretsade kring ett möte mellan Lindstedt, två kinesiska företagare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

1 tim
Angela Gui.  Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui om domen: ”Skadan är redan skedd”

Att den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten förändrar ingenting i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhai. Det säger hans dotter Angela Gui i en intervju med Expressen.

– Skadan har redan skett. Det ändrar ingenting för mig eller min pappa eftersom det är staten som är målsägare, säger hon.

Angela Gui var åklagarens huvudvittne i förhandlingen. Hon menar att mötet mellan henne, Lindstedt och två kinesiska företagare var en påverkansoperation i syfte att tysta hennes kritik.

10 min
Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt i Stockholms tingsrätt. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellmöte om Gui Minhai i fokus för ambassadörfallet

Anklagelserna mot tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt kretsar kring ett möte på hotell Sheraton i Stockholm i januari 2019. Mötet arrangerades av Lindstedt och medverkade gjorde två företagare verksamma i Kina, samt den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui. Under mötet säger sig Angela Gui ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Lindstedts försvar hävdar att inget brott ägt rum och att UD, trots att det inte krävdes, hade informerats.

På fredagen kom beskedet att Lindstedt frias.

5 tim
Läs mer om Fallet Gui Minhai
John Thys / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

”Ge inte EU beskattningsrätt”

EU:s krispaket för att lindra coronapandemins ekonomiska effekter innehåller flera förslag som kan förändra unionen i grunden. Bland annat beskattningsmöjligheter vars intäkter ska gå direkt till EU, skriver Nils Karlsson i en essä på Timbro.

Beskattningsrätten skulle kunna ge EU inflytande över en rad områden som länderna själva har bestämmanderätt. Allt beror på hur förslagen utformas, exempelvis skulle en koldioxidskatt kunna utformas så att EU sätter en miniminivå, eller att intäkterna från skatten går till medlemsländerna som i stället fortsätter finansiera EU genom EU-avgiften. Så undviks en stor maktförskjutning, men det skulle inte nöja de aktörer som strävar efter ett federalt Europa.

”För dem är en koldioxidskatt på EU-nivå inte bara ett sätt att motverka global uppvärmning utan också ett sätt att uppfylla sin vision om ”Europas förenta stater” – ett rent federalt EU”, skriver Nils Karlsson.

1 tim
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.  Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronastöd splittrar EU – Sverige i ”frugala fyran”

Det gigantiska stödpaketet för att hjälpa EU-länderna på fötter efter coronakrisen splittrar medlemsländerna.

Det senaste kompromissförslaget bygger på en något minskad EU-budget, men fortsatta mångmiljardbidrag i coronastöd.

Sverige står för en stram linje i förhandlingarna och ingår i den så kallade ”frugala fyran” tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike. Huvudlinjen är en nedtonad budget där de drabbade länderna får lån snarare än bidrag. En annan grupp bestående av bland andra Frankrike, Spanien, Italien vill i stället se ett omfattande stöd till de länder som drabbats värst av pandemin.

2 tim
Charles Michel, Angela Merkel, Ursula von der Leyen and David Sassoli. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige bör inte sätta sig i EU:s frysbox”

Nästa vecka tas beslutet om EU:s krisfond. Sverige riskerar att isoleras om vi försöker bromsa när resten av EU vill öka farten, skriver Gustaf Reinfeldt i en ledare i Di.

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel den 17 och 18 juli för att gemensamt fatta beslut om både EU:s långtidsbudget och om EU-kommissionens förslag till ekonomiskt återhämtningspaket som svar på coronakrisen.

”Det brinner i knutarna och en överenskommelse måste ske snarast därför att flera EU-länder är i skriande behöv av stöd och hjälp. Sverige riskerar att isoleras och sättas i frysboxen när vi alltid envist försöker sätta hälarna i marken och bromsa ned när resten av EU vill öka takten och köra på i unionssamarbetet”, skriver Gustaf Reinfeldt i Di.

Igår 19:12
Läs mer om EU:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer