Alexandria Ocasio-Cortez och Bernie Sanders.  Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Sanders flyttade mitten åt vänster i USA

Bernie Sanders må ha hoppat av kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat – men han har ändå gjort stora avtryck, skriver Jonas Bergström i Västerbottens Folkblad. Nedan har Omni samlat tre av dagens mest intressanta texter från Sveriges lokala ledarsidor.

Jonas Bergström: Sanders gav hopp åt miljontals – nu tar andra vid

Att Bernie Sanders hoppat av sin kandidatur för att bli USA:s president betyder inte att allt var förgäves, skriver Jonas Bergström i Västerbottens Folkblad. Han menar att Vermontsenatorn har gjort stora avtryck och att andra nu får ta vid där han slutar.

”Sanders har genom att våga ta strid för demokratisk socialism i världens kanske mest kapitalistiska land flyttat mitten i USA åt vänster”.

Glöm inte flyktingarna i de grekiska lägren

De överfulla flyktinglägren på de grekiska öarna i Egeiska havet måste tömmas, skriver Eskilstuna-Kuriren i en osignerad ledare.

Tidningen argumenterar för att ett frivilligt avtal mellan en majoritet av EU:s medlemsländer kan vara ett alternativ. ”I en sådan lösning kan ansvaret fördelas, och flyktingarna slippa de grekiska lägren”, skriver man i ledaren.

Roland Spånt: Stöd bara företag som behöver det

Ekonomin kommer att behöva stöttas under coronakrisen, men det är bättre med ett riktat stöd mot de branscher som har problem, skriver Roland Spånt i Värmlands Folkblad.

”Varför ska till exempel livsmedelshandeln, apoteken och e-handeln få sin lönsamhet tredubblad på grund av att hotell och restauranger har kris?”, skriver han i ledaren.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts tre till fem olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

6 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen