Arkivbild: Nyamko Sabuni Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Ledare: Sabuni kan nog vara rätt för Liberalerna

Tre liberala ledarsidor men olika frågor i söndagens ledarsvep: Expressens Anna Dahlberg skriver om det kommande beslutet om anhöriginvandring och DN tar upp frågan om barnen till IS-svenskar. Men svepet börjar i Göteborg där GP:s Peter Hjörne tror att den kanske viktigaste frågan för den nya partiledaren i Liberalerna blir att försöka återställa borgerliga väljares förtroende för partiet.

Han landar i att partiet nog behöver ruskas om och bli en tydlig, spännande och modig liberal röst som förts tillbaka till den borgerliga kretsen – och då är det Sabuni som gäller. Samtidigt efterlyser han ett program som tar sig an frågor som är viktiga för väljare.

Anna Dahlberg menar att den ansvarsfulla hållningen i migrationspolitiken är att inse att Sverige har överskridit sin ”integrationspotential”. ”Det är inte hållbart att låtsas som något annat.”

DN kommer till slutsatsen att Sverige måste hämta hem de barn som nu befinner sig i lägren för IS-terrorister. ”Det här är en situation som bara kan väntas ut på ett sätt, och det är genom att låta svenska barn dö. Och det är inget alternativ värdigt en modern välfärdsdemokrati.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Dagens ETC (oberoende, vänsterorienterad):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Sydöstran (socialdemokratisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Vestmanlands Läns Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

4 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

4 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai