Stefan Löfven och Annie Lööf TT
Opinion & debatt

Ledare: S och C kan stå upp mot den reaktionära floden

Hade både Stefan Löfven och Annie Lööf verkligen befunnit sig i den svenska politikens mitt så hade regeringsbildningen varit enkel, men så är inte fallet, skriver Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Lindberg nämner bland annat hyresregleringen och arbetsrätten som två svåra nötter att knäcka. Samtidigt skriver Lindberg att förhandlingarna, skillnaderna till trots, kan vara värda mödan för att stå upp mot den reaktionära stormfloden i Europa.

Expressens Anna Dahlberg håller med om att arbetsrätten är en av de svåraste stötestenarna i regeringsförhandlingarna. Hon tycker att delar av borgerligheten har blåst upp de omdebatterade turordningsreglerna till ett orimligt stort problem och att Sverige har en ”lång rad problem som är betydligt mer bekymmersamma än arbetsrätten”.

Dagens Nyheter fokuserar på kärnkraften och klimatet på ledarplats. Skribenten skriver att svenskarnas dubbelmoral i klimatfrågan är irriterande och syftar på hur människor skryter över sina ekologiska inköp samtidigt som de flyger kors och tvärs över jorden. Men, den svenska symbolpolitiken i kärnkraftsfrågan är ännu värre, skriver DN och menar att vi inte kan belasta miljön och klimatet bara för att vi känner en olust inför kärnkraften.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Dagens ETC (oberoende, vänsterorienterad):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Sydöstran (socialdemokratisk):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer