Stefan Löfven och Ebba Busch Thor.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Politiskt käbbel en frestelse för politiker

Rysslands roll på Balkan, det inrikespolitiska fokuset i EU-debatten och förebyggande åtgärder mot gatuvåldet. Det är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av helgens mest intressanta ledartexter.

Amanda Broberg: Moderaterna sviker det kubanska folket

Det är obegripligt att Moderaterna ger sitt stöd till ett EU-avtal som innebär ett mindre isolationistiskt förhållningssätt gentemot Kuba, skriver Amanda Broberg i Barometern. Hon menar att det är olyckligt att partiet i och med detta gör ett avsteg från sin historia där man alltid stått upp mot kommunismen.

Bo Pellnäs: Vidöppet spelfält för Ryssland

När EU vägrar låta Albanien och Nordmakedonien påbörja förhandlingar om att ingå i unionen, visar man att man inte vill ta ansvar för på Balkan, skriver Bo Pellnäs i BLT. ”Därmed lämnas ett vidöppet spelfält för Ryssland och dess försök att hålla länder på Balkan utanför Nato och etablera sig som en skyddsmakt i regionen”.

Stig-Björn Ljunggren: De folkvalda är inte mer än människor

Våra kära partiledare klarade 52 minuter innan de omvandlade EU-debatten i veckan till ett alltid lika patetiskt gräl om inrikespolitik, skriver Stig-Björn Ljunggren i NSD. Han menar att politiskt käbbel alltid är en frestelse för politiker, vilket riskerar att få dem att tappa fokus från att lösa vardagsproblemen.

Olof Jonmyren: De lågt hängande bären

Det är märkligt att M-ledaren Ulf Kristersson nu vill se en mer stram syn på arbetskraftsinvandring eftersom borgerliga partier länge haft en positiv bild av detta, skriver Olof Jonmyren i Södermanlands Nyheter. ”Det förvånar att ett parti som Moderaterna ens närmar sig dylika slutsatser”, skriver han.

Sakine Madon: Våldet på gatan börjar med våldet hemma

Det finns paralleller mellan våldet på gatan och våldet i hemmet, skriver Sakine Madon i UNT. Hon menar att debatten om unga kriminella borde fokuseras på förebyggande åtgärder som att exempelvis minska barnagan. ”Pojkarna som slåss har ofta blivit slagna själva”, skriver hon

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Benjamin Dousa Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Dousa: M bör hoppar av samtal om S går MP till mötes

Om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan borde Moderaterna lämna migrationskommittén. Det kravet ställer Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa i en intervju med Expressen.

– Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under dagen nej till ett volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige, vilket är ett av Moderaternas viktigaste krav i förhandlingarna.

2 min
Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Isabella Lövin.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven öppnar för rörligt mål för antal asylsökande

Statsminister Stefan Löfven säger nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

I stället öppnar han för ett rörligt mål som skulle innebära att Sverige tar emot mellan två och tre procent av de asylsökande som kommer till EU under ett år.

Statsministerns uttalande kommer samtidigt som samtliga riksdagspartier just nu sitter i samtal om den framtida migrationspolitiken.

3 tim
Anders W Jonsson.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centerpartiet säger nej till ett absolut volymmål

Centerpartiet vill inte ha ett volymmål över hur många asylsökande som får komma till Sverige menar den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson när han frågas ut i P1-morgon.

– Ett absolut volymmål strider mot asylrätten, säger han.

Just nu pågår förhandlingar om Sveriges framtida migrationspolitik i migrationskommittén. Centerpartiet driver bland annat frågan att barn ska ha rätt att återförenas med sina föräldrar. Anders W Jonsson vill i nuläget inte kommentera om partiet kan gå med på en kompromiss kring hur många asylsökande som får komma till Sverige.

3 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
Macrons Frankrike

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

3 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

2 tim
Ilustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Franska barn fick skador av medicin – staten döms

Den franska staten ska betala tiotusentals euro i skadestånd till familjer vars barn drabbats av fosterskador, autism och inlärningssvårigheter sedan mödrarna ordinerats medicinen Depakine under graviditeten, skriver AFP.

Ersättningen utgår till tre familjer som drivit fallet, men totalt kan mellan 15 000 och 30 000 barn vara drabbade.

Depakine har funnits på marknaden sedan 60-talet och används bland annat mot epilepsi.

Igår 14:32
Läs mer om Macrons Frankrike
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Nytt virusdödande material kan minska spridningen

Forskare på Chalmers tekniska högskola har tagit fram ett nytt material som dödar virus och bakterier, rapporterar SR P4 Göteborg. Förhoppningen är materialet ska kunna användas i skyddsmaterial som munskydd, vilket skulle minska spridningen av coronaviruset.

– De första testresultaten ser lovande ut. Det är inte färdigt men vi har goda intentioner och det verkar lovande på alla sätt och vis, säger forskningsledaren Martin Andersson, professor i kemi.

1 tim
Illustrationsbild. Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminalvårdens hantering av corona får kritik av JO

Justitieombudsmannen (JO) ifrågasätter om Kriminalvården var tillräckligt väl förberedd på att möta den kris som coronaviruset utlöst, rapporterar TT.

JO pekar bland annat på att man borde infört tillfälliga begränsningar, exempelvis ett stopp för dubbelbeläggningar i celler. Kriminalvården kritiseras också för att man infört ett förbud mot besök, men trots det fortsatt bevilja besökstillstånd.

Detta, anser JO, innebär att det blir svårt för de intagna att veta om det går att överklaga besöksförbudet eller inte.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer