Knutbyförsamlingen 2013 JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Knutbybrotten

Ledare: Pingströrelsen behöver haverikommission

Rättegången i Knutby, hybridkrigsföring och budgetbråk i riksdagen är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Elisabeth Sandlund: Pingst behöver tillsätta en haverikommission

Redan i samband med mordutredningen 2004 krävde den kristna tidningen Dagen en haverikommission inom den frikyrkliga Pingströrelse med anledningen av församlingen i Knutby. Det kravet återupprepas nu av Elisabeth Sandlund efter att tre tidigare pastorer ställts inför rätta för bland annat misshandel. ”Lärdomar från det extrema kan om de tas till vara på ett konstruktivt sätt hjälpa sammanhang som håller sig inom gränserna för det normala och sunda att utvecklas i rätt riktning.”

Sakine Madon: Varje form av sekterism behöver motverkas

Knutby påminner oss om hur långt det kan gå inom sektliknande församlingar, skriver UNT:s Sakine Madon. Hon ger exempel på andra typer av sekterism, bland annat de svenskar som har rest för att ansluta sig till IS i Syrien, den våldsamma incel-rörelse som har växt fram på nätet och hederskultur där de som avviker från normen bestraffas. ”Sekterism behöver motverkas – vilken form den än dyker upp i.”

Anders Gustafsson: Annekteringen av Krim får inte falla i glömska

Det var ”mycket bra” av utrikesminister Ann Linde (S) att i sitt första uttalande på försvarskonferensen Folk och Försvar varna för att Rysslands annektering av Krim med tiden har börjat sjunka på den internationella dagordningen, skriver BLT:s Anders Gustafsson. ”Ryssland önskar inget hellre än att världen ska glömma den olagliga, folkrättsvidriga, annekteringen av Krim-halvön.”

Jacob Sidenvall: Hybridförsvar behövs

Sverige måste bli bättre på att möta den nya tidens hybridkrigsföring och så kallade gråzonshändelser, skriver Smålandspostens Jacob Sidenvall. Han berömmer därför rikspolischefen Anders Thonbergs utspel på tisdagen om att polisen borde få större möjlighet att ta hjälp av Försvarsmakten vid den typen av händelser.

Som man röstar får man regera

Moderaterna gör något som ”aldrig gjorts förut” när partiet lägger fram en extra budgetändring med miljardsatsningar på kommunerna och rättsväsendet. Det skriver Jönköpings-Postens ledarredaktion. Att regeringen numera utsätts för påtryckningar från både höger och vänster är en konsekvens av att ”januariavtalet fokuserar på sakpolitiska frågor och lämnar ideologin därhän”, menar tidningen.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som besökte kinesiska Wuhan i december.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

1 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Börsen rekylerade upp – rapport fällde Ericsson

Stockholmsbörsen studsade tillbaka på fredagen efter två tuffa handelsdagar i spåren av det nya coronaviruset som sänkt världens börser. Vid stängning var indexen klart högre:
• OMXS30: +1,1 %
• OMXSPI: +1,0 %
Uppgången kom efter två dagar av nedgångar och de ledande indexen summerade därmed veckan på minus.

Ericssons delårsrapport visade att rörelseresultatet lyfte rejält i det fjärde kvartalet – samtidigt föreslog styrelsen att utdelningen höjs. Men det justerade resultatet kom in 1 miljard lägre än analytikernas förväntningar och aktien rasade 5,8 procent.

Alla OMXS30-bolag utom just Ericsson och Autoliv – som fick en sänkt rekommendation från UBS – handlades på plus. Assa Abloy, Hexagon, ABB och Sandvik steg mest med uppgångar på 2,0 till 2,8 procent.

Castellum rapporterade ett förvaltningsresultat under analytikernas förväntningar men föreslog en höjd utdelning för 22:a året i rad. Aktien steg 3,8 procent.

Öresund föreslog en höjd utdelning i samband med rapporten som visade att investmentbolaget fick storstryk av börsen i fjol. Aktien steg 1,4 procent.

Kabe rasade 3,2 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.

Fastighetsbolaget Sagax B-aktie steg 2 procent efter nyheten att man köper fastigheter för knappt 1,6 miljarder i Spanien.

Investmentbolaget Stockwik Förvaltning hörde till vinnarna på small cap och steg 10,3 procent.

Moberg Pharma som rusade 21 procent i onsdags efter en forskningsanalys tappade 8,6 procent på fredagen.

25 min
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Besöksnäringen rasar mot S-förslag om turistskatt

Socialdemokraterna föreslår en ny skatt på övernattande gäster i svenska turistkommuner, skriver SVT Nyheter.

Tanken är att skatteintäkterna skulle kunna användas för satsningar som kommunerna annars inte har råd med, meddelade näringsutskottets S-ledamöter på torsdagen.

Pengarna kan även användas för att stärka det lokala samhället och servicen, skriver Helene Hellmark Knutsson, gruppledare i Näringsutskottet (S), på partiets hemsida.

Rent konkret skulle det handla om en gästavgift på uppemot 30 kronor per natt. I Malun-Sälen skulle det innebära extra inkomster på nästan 29 miljoner kronor om året.

Konceptet med bäddavgift har redan införts i andra europeiska länder. Men det krävs en lagändring för att avgiften ska införas i Sverige.

Jonas Siljhammar vd för branschorganisationen Visita, riktar hård kritik mot förslaget i en skrifligt kommentar:

”Regeringen satsar några miljoner kronor på Tillväxtverkets arbete för ’en konkurrenskraftig besöksnäring i hela Sverige’ men samtidigt föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning på flera miljarder kronor riktad mot näringen. Det är att sila mygg och svälja kameler. Vill ni inte att jobben ska bli fler på landsbygden?”

2 tim
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

17 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street handlas ner – Intel lyfter på rapport

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll efter att ett andra fall av coronaviruset bekräftats i USA, rapporterar CNBC. Vid 17.45-tiden handlades samtliga de ledande indexen lägre:
• S&P 500: −0,3%
• Nasdaq: −0,3%
• Dow Jones: −0,3%
Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg runt 2,5 procent.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien lyfte runt 9 procent.

Walt Disney tappade drygt 1 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset.

Boeing handlades kring nollstrecket efter att först ha varit upp runt 1,5 procent och sedan halkat ner på minus utan andra kända nyheter än att nya modellen 777x ska testflygas för första gången i dag.

2 tim
Axel Öberg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vände till plus efter lugnande WHO-besked

New York-börserna öppnade nedåt på torsdagen efter blandade delårsrapporter men klättrade till stängning över nollan. Vid dagens slut var utvecklingen:
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,1%
Oron för coronavirusets spridning har legat som en våt filt över marknaderna men WHO:s besked om att det ännu inte är att betrakta som en global kris stärkte humöret.

Konsumentvarujätten Procter & Gamble rörde sig svagt ner efter att ha rapporterat en vinst över förväntan men försäljningssiffror under estimaten.

Essity-konkurrenten Kimberly-Clark stängde svagt upp efter en rapport som var i linje med förväntningarna.

Southwest Airlines redovisade ett vinsttapp på 21 procent under det fjärde kvartalet på grund av problemen med Boeing 737 Max. Aktien backade initialt men stängde över 3 procent högre.

Konkurrenten American Airlines steg nästan 6 procent efter en rapport som var i linje med estimaten. Bolaget uppger att 10 000 avgångar ställdes in under kvartalet på grund av 737 Max flygförbud.

Igår 16:13
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugn handel på Asiens börser – viruset i fokus

Det var små rörelser på de av Asiens ledande börser som höll öppet under fredagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Hongkong: +0,2 %
Investerarna fortsätter att följa utvecklingen kring coronaviruset, skriver CNBC och lägger till att kinesisk statlig media uppgett att 830 personer insjuknat i Kina.

Becky Liu, ansvarig för kinesisk makroekonomi vid Standard Chartered Bank, säger till CNBC att det återstår att se hur svår situationen kommer att bli.

– Investerare är rädda att coronaviruset ska dämpa konsumtionen i Kina nu när den kinesiska ekonomin redan börjat mattas av, säger Yasuo Sakuma, investeringschef vid Libra Investments, till Reuters.

Börserna i både Kina och Sydkorea har haft stängt i dag då nyårsfirandet inleds i morgon, lördag.

Idag 04:39
Läs mer om Dagens börs