Juno Blom och Nyamko Sabuni. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Partioerfaren men livserfaren duo är rätt för L

Liberalernas framtid, lokala företagares snuskostnader och ett maktfullkomligt Kina är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Widar Andersson: Nyamko Sabuni och Juno Blom har tagit över

Liberalerna styrs av partiledare Nyamko Sabuni och partisekreterare Juno Blom – två ”partiledningsoerfarna men livserfarna kvinnor”, skriver Folkbladets Widar Andersson efter helgens landsmöte. Han var på plats på mötet i Västerås och han gillade vad han såg. ”Liberalerna har något bra på gång”, skriver han.

Maria Abrahamsson: IS-barnen är utan skuld

Barn till svenskar som har stridit för terrorgruppen IS är oskyldiga, skriver Maria Abrahamsson i Barometern. ”Dagens debatt är som ett kusligt eko till den svenska likgiltigheten 73 år tidigare för de tyska barnens öden i det besegrade Tyskland”, skriver hon.

Marcus Åsling och Emma Høen Bustos: Smygbeskattar Lars Isacsson (S) Avestas handlare?

Det är dyrt för handlare som vill sälja snus i Avesta, skriver Marcus Åsling och Emma Høen Bustos i DT. Sedan den 1 november måste alla som vill sälja tobak ansöka om tillstånd hos sin kommun, och ansökningsavgifterna skiljer sig väsentligt mellan kommunerna. Duon tycker att detta väcker liv i en större fråga: de avgifter svenska kommuner tar ut av lokala företagare.

Demonstranter i Hongkong. Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN

Christian Dahlgren: Tyranniet kräver underkastelse

Hongkongs sak är vår, skriver Christian Dahlgren i Corren. Han menar att omvärldens stöd inte har varit tillräckligt i protesterna mot ”det maktfullkomliga kommunistväldet” i Kina. ”Realpolitiken och krassa affärsintressen väger tyngre”, skriver Dahlgren.

Ta täten för tillträdesförbudet

Kristdemokraterna gör rätt som vill runda regeringen och införa ett tillträdesförbud för personer som exempelvis stjäl i butiker, skriver NWT. Tidningen tycker att regeringen inte gör tillräckligt. ”Det är inte ett prioriterat område, det är knappt ett område alls”, skriver ledarsidan.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer