Jonas Sjöstedt (V), Magdalena Andersson (S), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M) TT
Ledarsvepet

Ledare: Ordning och reda i budgeten hotas av V och M

Att både Vänsterpartiet och Moderaterna hotar med att köra över regeringen och tvinga igenom en storsatsning på kommunerna behandlas på flera ledarsidor på onsdagsmorgonen.

Partiernas agerande är ”ett hugg mot den ordnade svenska budgetprocessen” som har gällt sedan 1990-talet, menar Dagens Nyheters Martin Liby Troein. Men han påminner också om att det var Socialdemokraterna som under Alliansens tid i regeringen började ”sabotera budgetprocessen” när de tillsammans med V, MP och SD stoppade en höjning av brytpunkten för den statliga skatten.

Inte heller Expressens ledarredaktion låter sig imponeras av gårdagens utspel. Det är förvisso rätt att sätta press på regeringen i frågan, menar man. Men att ta initiativ till en extra budget i finansutskottet, vilket M är i färd med, är enligt tidningen ett grundskott mot budgetordningen. Den tidigare finansminister Anders Borg (M) hade ”ordning och reda” som favorituttryck, skriver man. ”Det borde det fortsatt vara.”

Aftonbladets Lotta Ilona Häyrynen ger finansborgarrådet Irene Svenonius (M) ansvaret för den akuta krisen i Stockholms sjukvård. Alliansen har haft en övertro på privatiseringar och använt regionen som ”en rejäl verkstad att experimentera i”, skriver hon. Hon menar också att M-ledaren Ulf Kristersson leder den falang i partiet som försatt Stockholm i dagens situation.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer