Nästan tom galleria i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Omöjligt sätta slutdatum för coronakrisen

Ekonomi och företagande i coronakrisens spår är temat för flera ledarsidor på onsdagen.

Att försöka sätta ett datum för när den svenska ekonomin kan återgå till normalläget igen är omöjligt, skriver Ivar Arpi på SvD:s ledarsida.

”Det enda som kommer sätta igång ekonomin igen är att vi får viruset under tillräcklig kontroll för att vården ska hinna med”, resonerar han.

DI:s Lotta Engzell-Larsson anser att kraven på att företag ska slopa sina utdelningar med hänsyn till den pågående krisen är orimliga och skadliga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

”Småspararna kommer använda pengarna. Stora belopp går till pensionsspararna. Mycket kommer att återinvesteras”, skriver hon.

Den åsikten delas inte av Pernilla Ericson på Aftonbladet, som menar att exempelvis Volvos beslut att dela ut 9,5 miljarder kronor till aktieägarna när man samtidigt permitterat 20 000 anställda är omöjligt att försvara.

”Det är inget annat än en skandal”, anser Ericson och passar samtidigt på att hylla de företag som på olika sätt valt att bistå vården och andra viktiga samhällsfunktioner med egna initiativ.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Ann Linde.  TT
Coronavirusets spridning – globalt

Klart: UD förlänger avrådan om resor till hela världen – gäller nu till mitten av juni

UD:s avrådan om att undvika icke nödvändiga resor till hela världen förlängs till 15 juni. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till Ekot.

Linde säger att situationen fortfarande är orolig i många länder, och att det i många fall är mycket svårt att ta sig hem.

– När man kommer till länder sker det väldigt snabba svängningar av gränser och karantänsregler. Det kan till och med vara svårt att få mat på vissa platser, säger Linde.

3 tim
Graffiti i Los Angeles/LA-bor håller avståndet. TT
undefined

Amerikaner uppmanas: Distansera er mera

Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, tycker att USA:s invånare måste bli bättre på social distansering för att minska spridningen av coronaviruset. Det skriver Reuters.

Sedan mitten på mars uppmanas amerikaner att tvätta händerna regelbundet, inte samlas i grupper på fler än tio personer och att undvika restauranger och barer. Dessa rekommendationer har nu förlängts till slutet av april – och i nuläget är det enligt Birx inte tillräckligt många amerikaner som följer dem.

Folk som först nu börjat bli sjuka i covid-19 har alltså kunnat få viruset efter att Vita huset presenterade restriktionerna.

– Så det här är en uppmaning till handling, säger Deborah Brix.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer