Jimmie Åkesson Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledardebatten

Ledare: ”Nyval för M är som att hoppa i SD:s famn”

Det är en märklig tajming av M-ledaren Ulf Kristersson (M) att tala om ett nyval när partiet är betydligt mindre än SD i mätningarna, skriver Amanda Sokolnicki i en ledartext i Dagens Nyheter. Hotet från Kristersson kommer i ett läge där M samtidigt behöver SD för att regera, menar hon. Hon förutspår ett ”uselt förhandlingsläge” för Moderaterna efter ett nyval där det inte ens är säkert att M skulle få statsministerrollen i en regering med KD och SD. ”Att så oförberedd kasta sig ut i nyval är att hoppa rätt in i famnen på Jimmie Åkesson”, skriver hon.

Aftonbladets Ingvar Persson skriver att Ulf Kristerssons (M) längtan till Sagerska palatset saknar gränser, angående hotet om extra val. Men han konstaterar samtidigt att det vore ett ödes ironi om det vore välfärden som gjorde en moderat till statsminister. ”Stefan Löfven och hans parti skulle kunna hindra det, bara genom att vara socialdemokrater.”

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

2 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer