Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Mordhotade bönder förtjänar att tas på allvar

Liberalism, läxor från tysk politik och utebliven utredning om hot mot lantbrukare är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Sakine Madon: Skyll inte allt elände på liberalismen

Det är fel att skylla ökad brottslighet och brister i välfärden på liberalismen, som på sistone blivit en tacksam måltavla från både höger och vänster, skriver Sakine Madon i UNT. Men hon konstaterar att politiska snedsteg sällan har med ideologi att göra utan snarare politiker som fattar dåliga beslut.

Mikael Hermansson: Glöm inte att göra tyskaläxan, Kristersson

M-ledaren Ulf Kristersson borde ta lärdom av vad som händer inom tysk politik just nu, skriver Mikael Hermansson i BT. I går meddelades att CDU-ledaren Annegret Kramp-Karrenbauer tänker avgå efter kritiken om att partiet tappat den utlovade ”brandväggen” mot högernationalistiska AFD. När M samarbetar mer och mer med SD kan en liknande situation uppstå även i Sverige, menar Hermansson.

Olov Abrahamsson: Slå vakt om SOS Alarm

Låt inte SOS Alarm bli ett experiment för privatisering eller regionalisering, skriver Olov Abrahamsson i NSD. På det stora hela är SOS Alarm en mycket välfungerande larmtjänst och det är viktigt att fortsätta att jobba tillsammans eftersom försöken att skapa egna larmcentraler visat sig fungera dåligt, tycker han.

Anders Gustafsson: Bönder mordhotas – regeringen kan inte ens tillsätta utredning

På ett år har det inte hänt något med justitieminister Morgan Johanssons (S) löfte om att skärpa lagstiftningen mot militanta djurrättsaktivister, skriver Anders Gustafsson i BLT. Han tycker att böndernas rädsla förtjänar att tas på allvar och att hoten inte tar paus för att Morgan Johansson har fullt upp med annat.

Olof Jonmyren: Visa att det byggs rätt vård för rätt pengar

Planerade Mälarsjukhuset i Eskilstuna kostar mer pengar per kvadratmeter än Nya Karolinska i Stockholm. Oppositionspartierna tycker att det är vansinne medan majoriteten menar att det är rimliga investeringar, skriver Olof Jonmyren i SN. Nu är det dags för de styrande i regionfullmäktige att bevisa att så är fallet.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Infektionsklinik i Göteborg.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Smittad i Göteborg kan ha exponerat 40-tal personer för det nya coronaviruset

Den man som konstaterades smittad av coronaviruset i Göteborg i går tros ha exponerats för ett 40-tal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT. Samtidigt fortsätter arbetet med att identifiera de som haft närkontakt med mannen.

Personerna kommer att ha kontakt med vården via telefon varje dag i två veckor framöver. Chefsläkaren Per Karlsson säger att det mest sannolika framöver är att det kan dyka upp ”några fler ströfall”.

Sjukhuset rustar för fler fall men säger också att risken för samhällsspridning bedöms som låg.

1 tim
Kvinna i Sao Paulo.  Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Är vid en avgörande punkt – inte en pandemi än

Det nya coronavirusets utbrott befinner sig just nu vid en ”avgörande punkt”. Det sa världshälsoorganisationen WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en pressträff under torsdagen.

Än så länge väljer WHO att inte kalla utbrottet för en pandemi. Under pressträffen uppmanade generalsekreteraren de länder som drabbats av smittan att agera skyndsamt.

– Om ni agerar nu kan ni stoppa viruset, ni kan undvika att människor blir sjuka och ni kan rädda liv.

34 min
Illustrationsbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurang i Lund stänger av rädsla för corona

Fengsson dumplings house i Lund stänger sin verksamhet tillfälligt till följd av rädsla för coronaviruset, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Jag kommer från Kina och vi tittar på nyheterna och pratar om viruset varje dag. Jag kände att vi måste göra någonting och att man inte tar det här på tillräckligt allvar här i Sverige, säger ägaren Li Feng, till SVT.

Han understryker samtidigt att ingen i personalen är smittad.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

5 tim
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

2 tim
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

3 tim
Läs mer om Framtidens pensioner
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Fortsatt fall på Wall Street – öppnade ner 2 procent

Precis som de europeiska börserna öppnar Wall Street torsdagens handel med tydliga nedgångar. 30 minuter efter öppning står indexen så här:
• S&P 500: −1,9%
• Nasdaq: −2,2%
• Dow Jones: −1,6%

Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlas ner drygt 2,5 procent.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien föll inledningsvis ner över 2 procent men har rekylerat upp och vänt till svagt plus.

2 min
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:55
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
undefined

Nedgångarna tilltar – OMXSPI faller 4 procent

Nedgångarna på Stockholmsbörsen tilltar under torsdagseftermiddagen och vid klockan 16 har de ledande indexen rasat över 4 procent. Även Europas storbörser backar kraftigt.
• OMXSPI: –4,6 procent
• OMXS30: –4,3 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30 står på minus. Defensiva aktier som Swedish Match, Essity och Telia klarar sig bättre än mer cykliska som SSAB, Sandvik och Assa Abloy som alla faller över 5 procent. Swedish Match är det storbolaget som det går ”minst dåligt” för med en nedgång på 0,7 procent.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner runt 20 procent.

Idag 08:02
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer