Alice Bah Kuhnke, Peter Eriksson, Amanda Lind, Gustav Fridolin, Isabella Lövin, Karolina Skog och Per Bolund.  Peter Krüger/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Ledare: Miljöpartiet har mer makt än väljare

Tågtrafik, välfärdssatsningar och recept på likvärdig skola är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fyra av dagens mest intressanta ledartexter.

Richard Böhme: Bra att fler tåg kommer i tid

Det är bra att allt fler tåg kommer i tid, men att indirekt ursäkta förseningar med att tåg ändå är så miljövänliga börjar bli tröttsamt, skriver Richard Böhme i Östersunds-Posten. ”Ett försenat tåg är inte ett dugg miljövänligare än ett som går i tid” skriver han.

Sofie Eriksson: ”Nej, syndarna har nog inte vaknat”

M och KD är inga välfärdspartier, trots att de nu vill ge sken av det, skriver Sofie Eriksson i Västerbottens Folkblad. Även om hon välkomnar att den politiska debatten nu handlar om välfärd är det pinsamt att S inte innehar ledartröjan, menar hon.

Richard Appelbom: Håller MP på att regera ihjäl sig?

Miljöpartiet har mer makt än vad de har väljare, skriver Richard Appelbom i UNT. Han frågar sig om partiet håller på att regera ihjäl sig efter många år i regeringsställning och konstaterar att det var länge sedan MP framstod som ett antietablissemangsparti.

Susanne Nyström: Bästa receptet för en likvärdig skola

Toleransen för undermåliga skolor är alldeles för hög, skriver Susanne Nyström i Eskilstuna-Kuriren. Hon menar att ett bra recept för en likvärdig skola vore att ta Storbritannien som förebild där varje skola betygssätts på skalan ett till fyra. ”Den som ska välja skola kan alltså ganska enkelt navigera i djungeln”, skriver hon.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
Fallet Gui Minhai

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

3 tim
Expressens kulturchef Karin Olsson vid en stödmanifestation för Gui Minhai.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krönikor: Fallet ett öppet sår mellan Sverige och Kina

Domen mot den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai kan ses som ett sätt att straffa Sverige för att ha försökt sätta sig upp mot Kina, menar Aftonbladets Wolgang Hansson.

”Fallet med Gui Minhai har successivt utvecklats till ett öppet sår i relationen mellan Sverige och Kina”, skriver han i en kolumn i tidningen.

Expressens kulturchef Karin Olsson kallar domen för ”skandalös” och menar att den i förlängningen är ett hot mot oss alla eftersom Kina försöker exportera sin syn på yttrandefrihet till Sverige.

”Det är något oerhört att Kina nu också har dömt en svensk man till tio års fängelse för att han skrivit och sålt böcker.”

37 min
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Johan Forssell/Mikael Damberg TT
Ungdomskriminaliteten

Forssell (M): S saknar plan mot ungdomsrånen

För att komma till rätta med ungdomsrånen krävs det betydligt fler insatser än vad S har föreslagit, skriver M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell i en replik till inrikesminister Mikael Damberg (S) på Aftonbladet debatt.

Foressell pekar på Moderaternas förslag på området, däribland slopade ungdomsrabatter och fler omhändertagen, och menar att Socialdemokraterna saknar den konkreta politik som behövs.

”Regeringens mellanmjölkspolitik är djupt skadlig för Sverige. Oförmågan att hantera kriminalitet och otrygghet ser allt mer ut att bli regeringen Löfvens politiska arv”, avslutar Forssell.

12 min
Bild ur polisens förundersökning från ett uppmärksammat ungdomsrån i södra Stockholm Polisen
undefined

Forskare: Ungdomsrån kan räknas som hatbrott

Ungdomsrån där offren blivit kallade saker som ”jävla svenne” skulle kunna räknas som hatbrott – trots att den attackerade inte tillhör en minoritetsgrupp. Det säger Görel Granström, som forskar om hatbrott på Umeå universitet, i P1-morgon.

– De grunder som skyddas är till exempel hudfärg och nationellt och etniskt ursprung. Och det står inget i lagen om att det bara skulle vara en annan etnicitet än den svenska som skyddas.

Mathias Larsson, kammaråklagare i Skåne och specialiserad på hatbrott, kommer dock inte på något fall där hatbrott mot en majoritetsgrupp har lett till åtal och fällande dom.

– Det kan vara svårt att bevisa att ett brott har haft ett uttalat hatmotiv, även när det gäller brott mot minoritetsgrupper.

5 tim
Illustrationsbild/Jan Emanuel TT
undefined

Jan Emanuel: Daltandet har gett oss ungdomsrånen

Statsminister Stefan Löfven var fel ute när han skyllde ungdomsrånen på skattesänkningar, skriver Jan Emanuel Johansson, entreprenör och tidigare riksdagsledamot för S.

Han menar att brottsligheten snarare beror på att unga kriminella inte får några kännbara straff för sina handlingar.

”Det som hänt är ett samhälle som slutat säga ifrån. Där konsekvensen av att under timmar misshandla, förnedra och råna en person blir ungdomsvård”, skriver Johansson.

Idag 06:16
Läs mer om Ungdomskriminaliteten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer