Centerpartiets ledare Annie Lööf. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets framtid

Ledare: Märkligt att C är valhänt i omskärelsefrågan

Centerstämmans mest uppmärksammade beslut tas upp på Expressens liberala ledarsida i dag. Plakatpolitik från Centerpartiet, menar ledarsidan och anser att straffsatserna i den motion som antagits jämställer omskärelse på pojkar med kvinnlig könsstympning.

”Sverige behöver bli mer som världen”, skriver Expressen som anser att det är märkligt att just C med starkt fokus på generös invandringspolitik framstår som ”valhänta” i frågan.

Marie Haldesten skriver på Hallands Nyheters centerpartistiska ledarsida att man inte ska ”missta omtanke om barn för antisemitism” och för ett resonemang om att inte alla judar och muslimer i dag låter omskära sina pojkar.

”Faktiskt finns det en rörelse inom respektive religion till förmån för mildare, icke kroppsligt invasiva, ceremonier”, skriver Haldesten.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Expressen (liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Göteborgs-Posten (liberal):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer