Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: ”M:s förändring måste börja i egna partiet”

Moderaternas partistämma och Johnsons brexitutmaningar. Det är några av de ämnen som tas upp i morgonens ledarsidor.

Med M-stämman färskt i minne skriver Göteborgs-Postens Karin Pihl att hon inte håller håller med partiledare Ulf Kristersson om att partiet är Sveriges just nu viktigaste politiska kraft. Trots hans ambition att vara den ”vuxna i rummet” är utmaningarna för många, menar hon.

”Moderaternas ambition att förändra Sverige är det inget fel på, men de måste nog börja med att förändra det egna partiet”, skriver hon, syftandes på att ledningen emellanåt kritiserar den tidigare regeringen Reinfeldt, där både Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson var statsråd.

När det gäller brexit reflekterar såväl DI:s PM Nilsson som BT:s Mikael Hermansson över helgens turbulens, där Nilsson ändå ser en chans för Johnson att visa sig som en ”kraftfull europeisk ledare” om han lyckas.

”Han misstolkas ofta som en skamlös populist. Men han har en intressant idé om Londons roll i världen, tydligt uttalad i lördagens tal i parlamentet”, skriver PM Nilsson.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Östgöta Correspondenten (oberoende borgerlig):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer