Ulf Kristersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: ”M:s förändring måste börja i egna partiet”

Moderaternas partistämma och Johnsons brexitutmaningar. Det är några av de ämnen som tas upp i morgonens ledarsidor.

Med M-stämman färskt i minne skriver Göteborgs-Postens Karin Pihl att hon inte håller håller med partiledare Ulf Kristersson om att partiet är Sveriges just nu viktigaste politiska kraft. Trots hans ambition att vara den ”vuxna i rummet” är utmaningarna för många, menar hon.

”Moderaternas ambition att förändra Sverige är det inget fel på, men de måste nog börja med att förändra det egna partiet”, skriver hon, syftandes på att ledningen emellanåt kritiserar den tidigare regeringen Reinfeldt, där både Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson var statsråd.

När det gäller brexit reflekterar såväl DI:s PM Nilsson som BT:s Mikael Hermansson över helgens turbulens, där Nilsson ändå ser en chans för Johnson att visa sig som en ”kraftfull europeisk ledare” om han lyckas.

”Han misstolkas ofta som en skamlös populist. Men han har en intressant idé om Londons roll i världen, tydligt uttalad i lördagens tal i parlamentet”, skriver PM Nilsson.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Östgöta Correspondenten (oberoende borgerlig):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Södermanlands Nyheter (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer