Vice partiordförande Anja Tenje, partiledare Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, under Moderaternas partistämma i Västerås.  Linus Svensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: M finner sig i att spela andrafiol till SD

Den politiska debatten om hur gängvåld ska stoppas och gårdagens EU-debatt är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Simon Ridell: Meningslös och populistisk syndabocksjakt

Högern jagar hellre syndabockar än försöker gå till botten med varför saker och ting ser dåligt ut, skriver Simon Ridell i Arbetarbladet. Han menar att M i och med att man stöttar SD:s misstroende mot Morgan Johansson undergräver sin egen position som regeringsbärande och finner sig i att spela andrafiolen.

Mikael Hermansson: Låt EU ta större plats i riksdagen

Riksdagen har allt att vinna på att hålla fler partiledardebatter med EU-tema, menar Mikael Hermansson i Borås Tidning. Han tror att detta skulle leda till att fler förstår att EU-politiken inte är ett avgränsat område som bara utförs av parlamentarikerna i Bryssel och Strasbourg.

Sverige ska inte vara nejsägare

En lönebildning som sker inom ramar som sätts av kollektivavtal har stora fördelar, skriver Eskilstuna-Kuriren i en ledare. Politiken och arbetsmarknadens parter bör slå vakt om förmågan att kompromissa och förstå även motpartens intressen. Men ledarsidan menar samtidigt att detta måste gälla åt båda hållen.

Sofie Eriksson: Går inte att straffa bort sociala problem

Tekniker undersöker den plats där en 15-årig pojke i lördags kväll mördades.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

När ett barn mördats på öppen gata måste politiker kunna klara av att visa respekt, skriver Sofie Eriksson i Folkbladet. Hon menar att samhällets uppgift måste vara att minska antalet brottsoffer - inte låta hämndbegär styra. ”Detta verkar högerpartierna totalt ointresserade av”.

Christian Dahlgren: EU ska inte ha en enda skattekrona till

KD och V har rätt. Regeringen måste säga blankt nej till att släppa ifrån sig en enda svensk skattekrona ytterligare i avgift, skriver Christian Dahlgren i Corren. ”Med EU:s slappa koll och slösaktiga beteende borde Sverige snarare strypa pengaflödet till ett absolut minimum”.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer