Susanna Gideonsson, för närvarande ordförande i Handels och LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: LO borde inte vara fastlåsta vid ett parti

Försäkringskassan, ledarskiftet inom LO och så den svenska coronastrategin. Det är några av ämnena på tidningarnas ledarsidor i dag.

Aftonbladets Ingvar Persson tar upp försämringen av sjukförsäkringen som enligt honom var kärnan i Anders Borgs ”arbetslinje” men som fortsatt efter regeringsskiftet 2014. Han är kritisk till Försäkringskassans arbetssätt och skriver: ”En myndighet med en kultur som gör att den inte längre utför sitt uppdrag kan läggas ner och ersättas”.

DN tar i sin ledare upp LO:s roll i krisen. Den föreslagna nya ledaren Susanna Gideonsson borde inte lägga fokus på att vara en ”kravmaskin” i Socialdemokraternas politik utan i stället betona fackens roll. ”Frågan är om inte LO skulle kunna spela en större och viktigare roll i samhället, och företräda betydligt fler, om de inte var fastlåsta vid ett enda parti”, skriver man.

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl fokuserar på den svenska coronastrategin. ”Hur ser regeringens fortsatta vägval ut, när det gäller de äldre och andra riskgrupper, flockimmuniteten och den berömda kurvan?”, frågar hon sig.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer