Konstitutionsutskottet vid torsdagens presskonferens Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen

Ledare: KU övervann käbbel – talade klarspråk

Att två tidigare socialdemokratiska ministrar och Stefan Löfven prickades för sin hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen dominerar ledarsidorna på fredagen. Dagens Nyheter berömmer konstitutionsutskottets hantering av ärendet. Utskottet har tidigare haft problem med sin trovärdighet, menar tidningen.

”En överdos av partipolitiskt käbbel och en brist på verklig konstitutionell granskning har sänkt de årliga genomgångarna”, skriver DN. Men kritiken som delades ut på torsdagen beskrivs som ”förvånansvärt klar och enig.”

I Aftonbladet beskriver Daniel Swedin den socialdemokratiskt ledda regeringens hantering av skandalen förra sommaren som ett haveri. Men han påpekar att även Anna Karin Hatt (C), som var it-minister i Alliansregeringen, får kritik. Problemen börjar inte med Löfvens regering, menar Swedin, utan en svensk förkärlek att lägga ut verksamhet på externa konsulter och entreprenörer.

Expressens ledarsida menar att de avgångna ministrarna och regeringen kom för lätt undan efter förra årets storm. Därför berömmer tidningen KU för sitt klarspråk och sin enighet. Tidningen översätter också utskottets formulering om att ministrarna hantering var ”uppseendeväckande” till ”galet inkompetent”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Östersunds-Posten (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

Igår 19:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

5 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer