Konstitutionsutskottet vid torsdagens presskonferens Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen

Ledare: KU övervann käbbel – talade klarspråk

Att två tidigare socialdemokratiska ministrar och Stefan Löfven prickades för sin hantering av it-skandalen på Transportstyrelsen dominerar ledarsidorna på fredagen. Dagens Nyheter berömmer konstitutionsutskottets hantering av ärendet. Utskottet har tidigare haft problem med sin trovärdighet, menar tidningen.

”En överdos av partipolitiskt käbbel och en brist på verklig konstitutionell granskning har sänkt de årliga genomgångarna”, skriver DN. Men kritiken som delades ut på torsdagen beskrivs som ”förvånansvärt klar och enig.”

I Aftonbladet beskriver Daniel Swedin den socialdemokratiskt ledda regeringens hantering av skandalen förra sommaren som ett haveri. Men han påpekar att även Anna Karin Hatt (C), som var it-minister i Alliansregeringen, får kritik. Problemen börjar inte med Löfvens regering, menar Swedin, utan en svensk förkärlek att lägga ut verksamhet på externa konsulter och entreprenörer.

Expressens ledarsida menar att de avgångna ministrarna och regeringen kom för lätt undan efter förra årets storm. Därför berömmer tidningen KU för sitt klarspråk och sin enighet. Tidningen översätter också utskottets formulering om att ministrarna hantering var ”uppseendeväckande” till ”galet inkompetent”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Östersunds-Posten (centerpartistisk):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer