Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar regeringens krispaket riktat till svenska småföretag vid onsdagens pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Krispaketen duger inte – ge skatteamnesti nu

Egenansvar, regeringens stödpaket och felaktiga analyser av orsaken bakom den svenska beredskapsbristen är några av de corona-relaterade ämnen som tas upp på torsdagens ledarsidor.

Om Sveriges befolkning inte följer uppmaningarna om att inte resa och inte besöka äldre anhöriga riskerar vi att få samma scenario som Italien, varnar Jenny Wennberg på Aftonbladets ledarsida.

”För att vi ska kunna klara det här, oavsett var i landet vi bor och vilken kommun och region det handlar om kokar det ner till samma sak; vi måste ta ansvar nu”, resonerar Wennberg.

Regeringens stödpaket bygger till alltför stor del på lån vilket riskerar att stjälpa mer än det hjälper, anser GP:s Adam Cwejman. Han vill i stället se att staten inför en tillfällig skatteamnesti för företag trots att detta skulle bli dyrt på kort sikt.

”Men vikta det mot kostnaden om ett halvår eller ett år när de uppsagda personerna ska försörjas av det offentliga, utbildas eller på annat sätt vara beroende av ekonomiskt bistånd”, skriver Cwejman.

Att det skulle vara marknadens fel att Sverige har en bristande beredskapskapacitet stämmer inte, skriver Erik Helmerson på DN:s ledarsida.

Han pekar på att det svenska skattenivån innebär att politiker har förhållandevis mycket resurser att spendera. Därför är det snarare tveksamma politiska prioriteringar och inte avregleringar som är boven i dramat, argumenterar Helmerson.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer