Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.  TT
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Klart att Vänsterpartiet är till salu

Jonas Sjöstedts nej visar att man inte kan stänga ute ytterkantspartier som är tillräckligt stora för att ”matematiskt spela roll”, skriver PM Nilsson på DI:s ledarsida. Men om han får igenom sina krav hos S åker C och L på en principiell blåsning, enligt Nilsson som spår att det kommer fler sådana.

Ulrika Lindahl på ETC:s ledarsida skriver att Stefan Löfven nu i förhandlingarna måste våga stå upp för vänsterpolitiken och inte sälja ut socialdemokratin. Enligt henne har han ett bra läge eftersom C och L har mycket att förlora på att släppa fram en M- och KD-regering och ännu mer på ett nyval.

Varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet är några altruister utan strävar efter att maximera sitt partis inflytande, skriver SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl. Hon sätter en peng på att Löfven på 48 timmar lyckas med att ro förhandlingarna i land inför en statsministeromröstning på fredag:

”’Inte till salu’ har Vänsterpartiet haft som sin slogan. Det är klart att det är till salu. Frågan är bara vad priset är”, skriver Lifvendahl.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Arbetarbladet (socialdemokratisk):

Borås Tidning (oberoende moderat):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Dagens ETC (oberoende, vänsterorienterad):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Nya Wermlands-Tidningen (konservativ):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Östgöta Correspondenten (oberoende borgerlig):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer