Arkivbild.  JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Kasta ut Skolverket – inte stökiga pojkar

Läget i den svenska skolan, jakten på samlande landsfäder och motsättningarna inom EU är några av ämnena som tas upp på dagens ledarsidor.

Aftonbladets Anders Lindberg är kritisk till hur skoldebatten handlar om hur stökiga pojkar ska kastats ut ur klassrummet, snarare än vad man kan göra för att hjälpa. ”Jag tror inte det är barnens fel att vi hamnat här. Om det är några som borde kastas ut ur klassrummen är det landets skolpolitiker och Skolverket”, skriver han.

För att uppmärksamma Fars dag skriver Svenska Dagbladets Tove Lifvendahl om svunna tiders landsfäder som Olof Palme och Tage Danielsson. Men, frågar hon sig, längtar vi efter de faktiska fadersgestalterna eller känner vi nostalgi för den tid de verkade i?

Sydsvenskans ledare blickar i stället mot EU och tar upp de stora frågor och inre splittringar som unionen är satt att lösa. ”Hur stora deras motsättningar än kan verka, så lär de med tiden komma överens. Att misslyckas blir på tok för dyrt för alla inblandade”, skriver man på ledarplats.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

”Beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna”

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, kritiserar att de fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar LAS-förhandlingarna med arbetsgivarna.

– Det är beklagligt att några LO-förbund väljer att lämna förhandlingarna om trygghet och omställning. Vår ambition är fortfarande att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO, säger Mattias Dahl.

Han fortsätter:

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.

Mattias Dahl understryker att det förs långt gångna diskussioner om förbättringar på flera områden som är viktiga för LO: s medlemmar.

– Det rör sig om bland annat kompetensutveckling samt omställning vid arbetslöshet.
– Om inte parterna klarar att ta ansvar för förhållanden och regler på arbetsmarknaden så ökar risken för större politiskt inflytande och reglering. Det vore en mycket olycklig utveckling som inte skulle vara bra för vare sig arbetstagare eller arbetsgivare, säger Mattias Dahl.

2 tim
Arkivbild.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem LO-förbund drar sig ur LAS-förhandlingar

De fem LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna lämnar förhandlingarna med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv om anställningsskydd och omställning, erfar Ekot.

Anledningen ska vara att parterna ville göra mer långtgående förändringar än utökade undantag från turordningsreglerna.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund inte längre är med i de här förhandlingarna, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Ekot.

Förhandlingarna startade efter att det stod klart att regeringen tillsammans med samarbetspartierna i enlighet med 73-punktsprogrammet vill göra förändringar i arbetsrätten.

4 tim
Mattias Dahl  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv beklagar att LO-förbund hoppat av

Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl beklagar att fem LO-förbund hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna om anställningsskydd och omställning. I ett skriftligt uttalande till TT skriver han att det är märkligt att förbunden hoppar av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till:

”Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början”, skriver han.

De förbund som har hoppat av är LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna. Fackförbunden menar att arbetsgivarna gått alldeles för långt i sin avsiktsförklaring.

1 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS
Jimmie Åkesson  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

SD störst bland manliga LO-väljare – går om S

Sverigedemokraterna ökar och når sin högsta siffra någonsin i gruppen LO-anslutna män. Det visar SCB:s nya statistik som visar väljarkårens partisympatier.

Enligt mätningen anser 33,2 procent av de manliga LO-väljarna att de står närmast Sverigedemokraterna, jämfört med 28,1 procent i mätningen som gjordes i maj. Sverigedemokraterna går därmed om Socialdemokraterna som får stöd av 30,3 av de LO-anslutna männen.

Av samtliga LO-anslutna väljare svarar 27,3 procent att de sympatiserar med SD, vilket kan jämföras med 22,8 procent i maj.

I förra veckan presenterades SCB:s statistik över valresultatet om det hade varit riksdagsval i november 2019. I den mätningen fick SD 22,6 procent.

1 tim
Stefan Löfven Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Löfven sitter säkert i sitt parti – men kanske inte i riksdagen

Socialdemokraterna kan pusta ut en aning eftersom man fortfarande med marginal är största parti – men faran är därmed inte över. Det menar Expressens inrikespolitiske kommentator Viktor Barth-Kron.

– Statminister Stefan Löfven sitter säkert i sitt eget parti men kanske inte i Sveriges riksdag, säger han när han analyserar dagens SCB-mätning i Expressen TV.

Barth-Kron menar att trycket ökar på att Vänsterpartiet ska pressa regeringen, vilket i sin tur kan äventyra januarisamarbetet och i förlängningen regeringsmakten.

SCB:s partisympatimätning kan verka som ett lugnande medel på Socialdemokraternas opinionspanik eftersom partiet i mätningen behåller positionen som Sveriges största parti, skriver SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson i en analys.

SVT:s Mats Knutson skriver att regeringspartier ofta ligger lågt i opinionen i det här skedet av en mandatperiod, men att S ändå har uppenbara problem med trovärdigheten i frågor som dominerar debatten, som brottslighet och invandringspolitik.

3 dec
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DN/Ipsos: Större förtroende för SD:s politik

En mätning från DN/Ipsos visar hur förtroendet för SD:s politik stiger inom flera områden. Inom åtta av nio områden rankas partiet som topp tre, enda undantaget är området sjukvård. SD rankas som det parti väljarna har störst förtroende för inom invandring och området lag och ordning, något som även framgick av en Novus-undersökning i slutet av november. Samtidigt sjunker Socialdemokraterna på sju av de nio områdena.

6 dec
Läs mer om Opinionsläget
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Långtidsarbetslöshet kan öka till högsta nivå på 20 år

Andelen arbetslösa och långtidsarbetslösa väntas öka de kommande åren, rapporterar Ekot som tagit del av en ny prognos från Arbetsförmedlingen.

– Vi bedömer att vi kommer att nå den högsta nivån av långtidsarbetslösa sedan 1990-talet, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på myndigheten.

De bakomliggande orsakerna är konjunkturavmattningen som väntas urholka efterfrågan på arbetsmarknaden. De statligt subventionerade anställningarna har samtidigt blivit färre.

Arbetsförmedlingens prognos för 2020 och 2021 släpps i sin helhet senare i dag.

4 tim
Joakim Stymne.  Pontus Lundahl/TT
undefined

SCB bryter med Evry – ska samla in mer själva

Efter skandalen med felaktiga arbetslöshetssiffror bryter SCB med konsultfirman Evry och ska samla in mer statistik själva, rapporterar TT.

SCB gör redan i dag en del av datainsamlingen själva och kommer nu ”i viss utsträckning” att öka på den andelen, säger generaldirektören Joakim Stymne till TT.

Mängden statistik kommer att minska men enligt Stymne är det mer finfördelad statistik som kommer att försvinna. Den centrala statistik som är viktig för konjunkturbedömningar kommer SCB att kunna garantera, lovar Stymne.

– Det var inte bra att ha publicerat statistik som bidrog till att ge en felaktig bild, säger han.

12 nov
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Justitieutskottet lyssnar till riksrättsutredningens fynd.  Anna Moneymaker / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Nagelbitardag om riksrätt: Punkter mot Trump väntas

Demokraterna i justitieutskottet i USA:s representanthus väntas lägga fram två punkter där anklagelser formuleras mot landets president, rapporterar Washington Post. De kommer att handla om maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete.

Enligt CNN:s uppgifter kan ytterligare en punkt läggas till. Tanken är att hela representanthuset ska rösta om punkterna nästa vecka.

Beskedet kommer efter att riksrättsutredningens bevis lades fram för utskottet under en nio timmar lång presentation i går.

5 tim
Capitol Hill.  LOREN ELLIOTT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bevis presenteras i process mot riksrättsåtal

Representanthusets justitieutskott håller i dag en lång session då demokrater och republikaner ska presentera sina bevis för och emot att president Donald Trump bör ställas inför riksrätt. Anklagelsen mot presidenten är att han pressat Ukraina att utreda hans politiska motståndare Joe Biden och hans son.

Under utfrågningen ska politiker och advokater för bägge sidor höras och utfrågningen är ett första steg i vad som kan bli en process för att rikta ett formellt riksrättsåtal mot Trump. Advokaterna ska bland annat bedöma det material som Demokraterna tagit fram i sin utredning. Utskottets ordförande, demokraten Jerry Nadler, har öppnat för att utskottet kan rösta om formella åtalspunkter innan veckan är slut.

Utfrågningen började klockan 15.00 svensk tid och väntades pågå stora delar av kvällen.

Igår 13:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Nedgångarna tilltar – kraftigt tapp på börsen

Stockholmsbörsen backar tydligt på tisdagsförmiddagen. Efter en relativt lugn öppning har indexen tappat successivt och vid 10.15-tiden står de rejält på minus. Utvecklingen är liknande på de ledande Europabörserna.
• OMXSPI: –1,0 procent
• OMXS30: – 1,2 procent
Marknaden är nervig angående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. USA:s tulldeadline närmar sig och om inget sker kan nya tariffer läggas på Kina på söndag.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, säger en analytiker till Bloomberg.

En annan osäkerhetsfaktor är det brittiska parlamentsvalet på torsdag.

Bland OMXS30-bolagen är det endast ABB som står på plus, om än marginellt. Aktien har fått positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux.

Nent har meddelat personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien backar 3 procent.

2 tim
Ahn Young-joon / SCANPIX
undefined

Mestadels små nedgångar på Asienbörserna

De asiatiska börserna handlades mestadels ner under tisdagen och följde därmed nedgångarna på Wall Street på måndagskvällen.
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,4 %
• Hongkong: −0,2 %
• Kospi: +0,5%
Från Kina kom det officiella inflationssiffror för november: Inflationen blev 4,5 procent på årsbasis och livsmedelspriserna rusade med drygt 19 procent.

På handelsfronten kom signaler från USA om att de utökade tullarna som ska träda i kraft den 15 december troligtvis inte blir av. Det är USA:s jordbruksminister Sonny Perdue som i går sa till Bloomberg att han inte tror att höjningen blir av, utan att vi i stället kan få se vissa lättnader, skriver CNBC.

6 tim
Läs mer om Dagens börs