Stefan Löfven.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Kan Stefan Löfven bli först under 20 procent?

Kritiken mot statsminister Stefan Löfven och reformen av Arbetsförmedlingen är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Petter Birgersson: En uppgiven statsminister

Kan statsminister Stefan Löfven bli först med att ta Socialdemokraterna under 20 procent i opinionen? Det frågar sig Petter Birgersson i en ledare i BLT. ”Hur sympatisk Stefan Löfven än är som person har han inte förmågan att framstå som kapabel att vända rätt det som har gått snett”, skriver han.

Olov Abrahamsson: Reformera – men med förnuft

Allt är verkligen inte bra inom Arbetsförmedlingen – men lösningen är inte privatiseringspolitik eller kommunalisering, skriver Olov Abrahamsson i NSD. Han menar dock att det fortfarande finns tid för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och samarbetspartierna att göra något vettigt av reformen.

Henrik Barva: Svarslös statsminister

Veckan tjuvstartade dåligt för statsminister Stefan Löfven när han intervjuades om gängvåldet i SVT:s ”Agenda”, skriver Henrik Barva i NWT. Han kritiserar Löfvens svar om att brott och etnicitet inte har något med varandra att göra och skriver: ”Om det var socioekonomin det hängde på borde det vara värre i andra länder”, skriver han.

Olof Jonmyren: Där lokalsamhällen faller

Ledarskribenten Olof Jonmyren är inte imponerad av statsminister Stefan Löfvens framträdande i SVT:s ”Agenda”. Men han skriver samtidigt att kampen mot kriminaliteten aldrig går att vinna utan ett fungerande lokalsamhälle. ”Att statsministern gör ett svagt framträdande i tv betyder inte att samhället som helhet står handfallet”, skriver han.

Peter Franke: Vartåt pekar Sabuni?

Liberalernas nyvalda ordförande Nyamko Sabuni skulle peka ut vägen framåt under partiets landsmöte, men det blev inte många besked, skriver Peter Franke i Värmlands Folkblad. Han menar att partiet saknar konkreta svar på hur politiska frågor ska lösas och menar att Liberalerna fortfarande framstår som kluvet och osäkert.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

Idag 12:36
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

5 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

Idag 13:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige