Ebba Busch Thor/Isabella Lövin/Jimmie Åkesson/Annie Lööf TT
Opinion & debatt

Ledare: Käftiga småpartier lovar för mycket i debatten

Ögonblicket när SD-ledaren Jimmie Åkesson sa att invandrare inte får jobb eftersom de inte ”passar in här” var det mest tydliggörande i gårdagens rasande debatt i SVT, skriver Per Svensson i en ledare i DN.

Åkesson fick genast svar på tal av Annie Lööf (C) som utbröt: ”Hur uttrycker du dig?” vilket summerar upp de viktiga frågorna i årets val, skriver Svensson: ”Vad är det Jimmie Åkesson och hans parti säger?” och ”vill de som nu överväger att rösta på honom verkligen leva i det land Jimmie Åkesson drömmer om?”

Svensson skriver också om risken att både S och M gör så dåligt i från sig i valet på söndag att ingen av dem kan driva på en regeringsbildning. Även Expressens ledarsida tar fasta på riskerna med att flera mindre partier, som inte förmår vara statsbärande, nu går framåt på bekostnad av de stora. Ledarredaktionen lyfter fram Miljöpartiet som ett exempel på hur dåligt de menar att det går när ett enfrågeparti hamnar i regeringsställning och skriver att några av debattens vassaste tungor, som Ebba Busch Thor och Annie Lööf, ofta lovar för mycket.

”Rösta hellre på ett parti som är redo att ta ansvar för svåra beslut än partier som kanaliserar vrede, lovar runt eller vars partiledare käftar bäst i debatter”, skriver tidningen.

Toppnyheter

Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

5 jun
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer