First Aid Kits Klara Söderberg vid hyllningskonsert för Avicii, Tim ”Avicii” Bergling.  TT
Ledarsvepet

Ledare: Inte bara psykisk ohälsa förklarar självmord

Debatten om klimatet, arbetet med att stoppa självmord och kinesiska relationer till lokala politiker. Det är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat fem av dagens mest intressanta ledartexter.

Peter Franke: Lita inte på klimatpopulisterna

När klimatmötet pågår i Madrid borde det vara den fråga som toppar dagordningen inom politiken, skriver VF:s Peter Franke. Han menar att det är opassande att M samtidigt närmar sig SD på hemmaplan och beskriver Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor som ”faktaresistenta populister” i klimatfrågan.

Hanna Marie Björklund: Vi behöver bättre insatser mot självmord

Vi vet för lite om bakgrunden till självmorden i Sverige. Det menar Hanna Marie Björklund på Södermanlands Nyheter, som lyfter gårdagens konsert till Tim ”Avicii” Berglings minne. Hon säger att självmord inte alltid handlar om psykisk ohälsa och efterfrågar insikt om ”det större sammanhanget”.

Kunskap banar väg för jämlikhet

Sveriges resultat i Pisa-mätningen bör tillskrivas regeringen Reinfeldt och inte Löfven, skriver NWT:s ledarredaktion. Löfven bör oroa sig över hur siffrorna ser ut vad gäller jämlikheten, men den effekten kommer vi att se i takt med att resultaten blir bättre, menar redaktionen.

Låt inte Jonas Sjöstedt diktera villkoren

Ledarredaktionen på Jönköpings-Posten uppmanar Stefan Löfven att tillsammans med C och L se över vilka krav som kommer från M och KD när det gäller hotet om misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. På så vis kan man också visa att det inte är Sjöstedt och Vänsterpartiet som dikterar politiken.

Maria Haldesten: En Kina-flört i Varberg som ger bitter bismak

Maria Haldesten besväras över hur kinesiska intressen i Sverige kan innebära risker. Som exempel nämner hon hur kinesiska bolag velat investera i svenska hamnar. Hon nämner Kinas agerande i fallet med Gui Minhai och skickar följande uppmaning till politiker på lokalnivå:

”Säg nej, tack och hej!”

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

5 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer