450 deltagare från 37 länder är på plats i Schweiz för 'Fridays For Future Summit' som avlutas i dag. TT
Ledarsvepet

Ledare: Inför incitament för markägares klimatåtgärder

Klimatfrågan präglar flera av tidningarnas ledarsidor på fredagen efter att FN:s klimatpanel släppt en ny alarmerande rapport i veckan. I DI föreslår Ellen Gustafsson att man vid sidan av en koldioxidskatt borde införa ekonomisk kompensation till de som lagrar koldioxid, som skogsägare. ”Ett problem i dag är onekligen att jordbruket inte helt bär sina klimatkostnader”, skriver hon och menar att man bör skapa incitament för markägare att öka arealen skog snarare än jordbruksmarker.

I SvD skriver Tove Lifvendahl angående debatten kring klimataktivisten Greta Thunberg att man måste kunna både glädjas åt hennes insatser men samtidigt ställa kritiska frågor när Thunbergs inflytande nu når högt uppsatta folkvalda personer, organisationer och företag. Lifvendahl skriver att Thunbergs argument då måste ”vägas på samma bärighetsvåg som alla andra politiska förslag”.

I Blekinge läns tidning skriver Anders Gustafsson att det är helt riktigt av fackförbund som LO att nobba Greta Thunbergs uppmaning till att delta i klimatstrejk i september. ”Hur viktig klimatfrågan än är den inte en fråga mellan arbetstagare och arbetsgivare”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Blekinge Läns Tidning (oberoende liberal):

Folkbladet (obunden socialdemokratisk):

Tidningen Ångermanland

Dagens ETC (oberoende, vänsterorienterad):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

5 tim
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer