Ann-Sofie Hermansson.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Hermansson ska ha en eloge för sitt kurage

De svenska nattågens framtid och den friande domen mot det tidigare kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson (S), är två ämnen som står i centrum på dagens ledarsidor.

Statlig tågtrafik är det enda rätta om hela landet ska leva, skriver Aftonbladets ledarskribent Lotta Ilona Häyrynen och tar upp att nattågen mellan Göteborg och Jämtland samt Norrbotten snart kommer att försvinna eftersom SJ förlorat upphandlingen. Hon menar att det är fel med en politik som prioriterar mångfald av privata aktörer framför landets faktiska behov och slår fast att ”statlig tågtrafik är det enda rätta om hela landet ska leva.”

Expressens ledarsida skriver att det är viktigt att Ann-Sofie Hermansson friades från förtal. Ledarsidan konstaterar samtidigt att hela rättsprocessen ger en dålig smak i munnen eftersom det uppenbarligen finns personer som anser att rättsväsendet ska användas för att försöka tysta meningsmotståndare.

GP:s ledarskribent Håkan Boström skriver att Hermansson tog strid mot islamistiska krafter och att förtalsanmälan mot henne kan ses som ett försök att höja priset för obekväm kritik. Han avslutar ledaren med orden: ”Hon förtjänar en eloge för sitt kurage”.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer