USA:s Megan Rapinoe / Sveriges Madelen Janogy och Fridolina Rolfö.  Bildbyrån
Fotbolls-VM damer 2019

Ledare: ”Hela fotbollens system måste angripas”

Årets VM i fotboll har precis som tidigare mästerskap på damsidan präglats av politiska ställningstaganden, skriver Måns Wadensjö i en ledare i Norrländska Socialdemokraten.

Framför allt är det löneskillnaden mellan herrar och damer som dominerat i debatten. Enligt Wadensjö är det ”att skjuta sig själv i foten” att ha herrfotbollen som referenspunkt eftersom den visar ”en marknadsekonomi på steroider, som tappat all kontakt med verkligheten”. I stället menar han att hela systemet inom fotbollen måste angripas.

Ellen Axenborg skriver i en ledare i Upsala Nya Tidning att rapporteringen från VM handlat mer om att spelarna är kvinnliga förebilder än deras insatser på plan. Hon menar att det är svårt för kvinnor att vara opolitiska idrottsstjärnor när det på flera håll i världen är otänkbart för dem att spela fotboll. ”Men i Sverige, ett av världens mest jämställda länder, kanske spelarna kan få hyllas för sina prestationer, och inget annat.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Barometern (moderat):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer