Hemtjänst. TT
Ledarsvepet

Ledare: Gör lokalborna till A-lag och gästerna till B-lag

Kommunens invånare bör prioriteras över kommunens gäster när kommunal service ska fördelas i coronatider, skriver ÖP:s Reidar Carlsson. Nedan har Omni samlat fyra av dagens mest intressanta texter från Sveriges lokala ledarsidor.

Reidar Carlsson: Rimligt att hemtjänsten ska prioritera jämtar framför fritidsboende

Kommunal service som hemtjänst borde prioriteras till kommuninvånare framför fritidsboende när många nu flyttar ut till sina sommarhus. Det skriver ÖP:s Reidar Carlsson med anledning av coronakrisen. ”Då är det rimligt att det bildas ett A- och B-lag mellan de som bor i kommunen och de som inte gör det”, skriver Carlsson, som nämner att även SKR vill få igenom en sådan lagändring.

Sakine Madon: Kavla upp ärmarna och sök de jobb som finns

Människor som nu förlorar sina jobb måste vara redo att byta jobb om det krävs, skriver UNT:s Sakine Madon. ”I en kris behöver staten gå in med stödåtgärder, men staten kan inte göra allt. Man har också ett eget ansvar för sin trygghet och för att hitta nya jobb”, skriver hon.

Susanne Sjöstedt: Varning för populister

Moderaternas förslag om att ge vårdpersonal 5 000 kronor i lönetillägg är populistiskt, tycker VF:s Susanne Sjöstedt. Hon tycker att partiet låtsas som att problemen för vårdpersonal uppkom först när coronakrisen började. ”Räcker sympatierna för vårdpersonalen till mer än applåder och handhjärtan när coronakrisen dragit förbi? Inga politiska beslut Moderaterna fattat under senaste decenniet tyder ju på det.”

Olof Jonmyren: I krisens stund hamnar oppositionen i kläm

Även SN:s Olof Jonmyren fokuserar på den politiska oppositionen. Även han lyfter vårdtillägget som exempel. Moderaterna försöker agera opposition, men det är otacksamt just nu, skriver han. ”Om det nu även skulle komma ett förslag i den riktningen från regeringen och samarbetspartierna, hur många minns då att M sade något liknande först? Få.”

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts tre till fem olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkiv Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Lagarde om vändningen: ”Vi rör oss försiktigt uppåt”

I en intervju med tv-bolaget France 2 ger ECB-chefen Christine Lagarde sin bild av euroländernas dystra ekonomiska situation och om den optimism hon ändå känner inför framtiden.

– Vi har varit längst ned på kurvan och rör oss försiktigt uppåt. Hur snabbt situationen förändras beror på hur snabbt vi kan ta oss samman och de ansträngningar vi alla gemensamt kan göra, säger hon.

Lagarde pratar också om saknaden efter sitt barnbarn.

– Nu kan jag bara se honom i min smartphone eller på fotografier. Det gör mig ledsen (...) men när jag tittar på honom blir jag än mer övertygad om hur viktigt vårt uppdrag är, att arbeta för att samhället ska bli en bättre plats.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:58
Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO synar företagskrisen i global undersökning

Internationella Handelskammaren (ICC) och Världshälsoorganisationen (WHO) ska identifiera den privata sektorns utmaningar under coronakrisen, berättar organisationerna i ett pressmeddelande. Resultatet i den globala undersökningen är tänkt att bidra till arbetet för att hindra en ekonomisk kollaps i spåren av pandemin.

– Den här undersökningen kommer att hjälpa oss förstå hur företag agerar. Det hjälper oss att kartlägga och sprida goda exempel och var vi och nationella hälsovårdsinsatser bör rikta fokus. Informationen som vi samlar in genom undersökningen bidrar till utvecklingen av effektiva åtgärder vilket räddar liv och minskar ekonomisk skada, säger WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus i en kommentar.

5 jun
Läs mer om Den globala konjunkturen