CARL-JOHAN UTSI / TT / TT NYHETSBYRÅN
De krångliga miljötillstånden

Ledare: ”Ge besked om gruvorna”

Att det nu har tagit mer än sex år för myndigheter att hantera av Beowulf Minings tillståndsansökan för att bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk, är ett bevis på att regeringen har misslyckats med gruvpolitiken. Det hävdar Olov Abrahamsson på NSD:s ledarsida.

Därför är det mer än välkommet att Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M), Luleå, nu har bestämt sig för att anmäla regeringen till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Abraham skriver att omständliga och oförutsägbara myndighetshanteringen ligger hela Sverige i fatet. Dels då det går i stick i stäv med den nationella mineralstrategi som spikades 2013 och dels för att det gör Sverige mindre attraktivt för gruvinvesterarna.

Dessutom vore det illavarslande om Sverige skrämmer bort investerare när svensk gruvproduktion är världsledande vad gäller både hållbarhet och klimatsmarta innovationer, skriver Abrahamsson.

Nu gäller för nye näringsministern Ibrahim Baylan och hans regeringskollegor att snabbt försöka rädda vad som räddas kan. Annars kan det bli väldigt svårt att försvara den socialdemokratiska gruvpolitiken i valrörelsen 2022, avslutar han.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer