CARL-JOHAN UTSI / TT / TT NYHETSBYRÅN
De krångliga miljötillstånden

Ledare: ”Ge besked om gruvorna”

Att det nu har tagit mer än sex år för myndigheter att hantera av Beowulf Minings tillståndsansökan för att bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk, är ett bevis på att regeringen har misslyckats med gruvpolitiken. Det hävdar Olov Abrahamsson på NSD:s ledarsida.

Därför är det mer än välkommet att Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M), Luleå, nu har bestämt sig för att anmäla regeringen till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Abraham skriver att omständliga och oförutsägbara myndighetshanteringen ligger hela Sverige i fatet. Dels då det går i stick i stäv med den nationella mineralstrategi som spikades 2013 och dels för att det gör Sverige mindre attraktivt för gruvinvesterarna.

Dessutom vore det illavarslande om Sverige skrämmer bort investerare när svensk gruvproduktion är världsledande vad gäller både hållbarhet och klimatsmarta innovationer, skriver Abrahamsson.

Nu gäller för nye näringsministern Ibrahim Baylan och hans regeringskollegor att snabbt försöka rädda vad som räddas kan. Annars kan det bli väldigt svårt att försvara den socialdemokratiska gruvpolitiken i valrörelsen 2022, avslutar han.

Toppnyheter

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

2 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

2 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer