Kött/arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Förenklad slutsats att rött kött är dåligt

LOKALA LEDARSVEPET | Klimatet, KD och public service är några av de ämnen som lyfts på Sveriges lokala ledarsidor i dag. Nedan har Omni samlat några av dagens mest intressanta ledartexter.

Simon Ridell: Det är sorgligt att klimatstudier behöver 11 000 underskrifter

Larmet om klimatkrisens inverkan på jorden som 11 000 forskare signerade visar på en episk vidd, skriver Simon Ridell i Arbetarbladets ledare. Men det är sorgligt att misstron mot klimatförändringarna kräver ett sådant omfattande upprop, menar han.

Emma Høen Bustos: Så kan Hedemora belönas med fina priser – trots en havererad socialtjänst

Hedemora är en av finalisterna till Svenska jämställdhetspriset, men tajmingen är mörkt ironisk, skriver DT:s Emma Høen Bustos. ”Kaos råder inom socialtjänsten”, fortsätter hon och pekar på att kritiken mot socialförvaltningen inte varit nådig efter att Ivo uttalat brister i barnutredningar.

Rimligt att Varberg tar avgift för hemsjukvård

Både behoven och kostnaderna för vård i hemmet har ökat. Därför borde det vara rimligt att kommuner i Halland slutar erbjuda en del tjänster ”gratis”, skriver Hallands Nyheters ledarredaktion.

Hanna Marie Björklund: Bra mat och rätt mat för klimatet

Maten som äts har stor påverkan på miljö och klimat, men hur olika livsmedel faktiskt påverkar miljön är mer komplicerat än ”vad många vill få oss att tro”, skriver Hanna Marie Björklund på SN. Rött kött framstår till exempel alltid som dålig, men den slutsatsen utgår från en förenklas slutsats – djuren kan ha fötts upp på olika sätt, påpekar hon.

Gustav Juntti: KD konfronteras av verkligheten på riksting

En rad förslag som framförts inom kristdemokraterna handlar om migrationspolitiken och tanken med förslaget om anhöriginvandring är att avskräcka familjer att skicka så kallade ”ankarbarn” till Sverige. Det skriver Gustav Juntti på UNT. ”Men nyttoargumentet är samtidigt otypiskt KD ur ett historiskt perspektiv” och tekniskt kommer förslaget vara svårt att förena med grundlagen.

Ola Nordebo: Public service prioriterar uselt med sina miljarder

Public service åstadkommer alldeles för lite och prioriterar fel på ett sorgligt sätt, skriver Ola Nordebo på VK:s ledarsida. Han frågar sig varför det syns så lite svenskt drama och varför så få seriösa, fördjupande debattprogram får chansen.

Om lokala ledarsvepet

Omnis lokala ledarsvep utgår från de svenska lokaltidningarna. Varje dag lyfts fem till sju olika ledartexter. Valet av ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är de hetaste skattefrågorna inför 2020

Slopad värnskatt, 3:12 reglerna och informationsplikt hör till de hetaste skattefrågorna inför 2020. Det säger två skatteexperter till Tidningen Balans.

Vad gäller informationsplikten bör den landa i att myndigheterna tänker till och ställer rimliga och hanterbara krav gentemot företagen, anser Mikael Knutsson, skatterådgivare på Grant Thornton.

Vidare menar han att det är positivt att det än så länge inte har aviserats något nytt om 3:12-reglerna då lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet.

– 3:12-reglerna är alltid lika aktuella för våra entreprenörer. Läget just nu är ”no news is good news”. Avsaknad av förändring av 3:12 lyfts ibland fram som ett problem, men jag ser det som positivt att det står still, det gör våra råd mera robusta vilket adderar trygghet till kunderna. Lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet, säger Mikael Knutsson.

Jörgen Graner, skattexpert på KPMG pekar på slopandet av värnskatten nästa år som en het potatis och tror att många kommer fundera på möjligheterna att senarelägga inkomster.

En spaning som båda delar är beskattningen av den digitala ekonomin. En fråga som kommer att bli allt viktigare i takt med att de digitala jättarna får ökad betydelse.

4 nov
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Protester i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Brittisk konsulatanställd: Jag torterades av Kina

En tidigare anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong uppger att han frihetsberövades och torterades av Kina. Han anklagades för uppvigling i samband med protesterna i regionen. Det rapporterar BBC.

– Jag bands fast, fick ögonbindel och huva, berättar den 29-åriga Simon Cheng och beskriver hur han utsattes för smärtsamma behandlingar.

Han säger att han misshandlades och tvingades att skriva under erkännanden. Den brittiska regeringen bedömer berättelsen som trovärdig.

Cheng frihetsberövades under 15 dagar när han skulle göra en resa till Fastlandskina i augusti.

2 tim
Ma Zhaoxu, vice utrikesminister. TT.
undefined

Kina: Stoppa lagen eller vänta starka konsekvenser

Kina reagerar kraftfullt mot det lagförslag som antogs av den amerikanska senaten i natt. Kinesiska utrikesdepartementet uppmanar sin amerikanska motpart att ”genast vidta effektiva åtgärder för att det liggande förslaget inte blir lag”, skriver AFP.

”Annars kommer den kinesiska sidan att vidta starka åtgärder för att med besked motverka det och USA kommer att behöva utstå alla konsekvenser”, skriver departementet.

Lagförslaget ska nu vidare till representanthuset, som för bara en månad sedan röstade igenom en annan version av lagen, skriver TT. När kongressens två kamrar är överens om formuleringarna kan förslaget skickas vidare till presidenten.

6 tim
En demonstrant eskorteras ut från campuset av sjukvårdspersonal.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugnare läge i Hongkong – fåtal kvar på campus

Ett fåtal demonstranter är kvar på det polytekniska universitetet i Hongkong efter att campuset intogs och barrikaderades i helgen. Demonstranterna vill inte komma ut då de inte vill gripas, rapporterar AP.

Samtidigt öppnar skolor åter i Hongkong, efter att ha varit stängda i sex dagar. Det uppges vara myndigheternas försök att återgå till det normala i den protestdrabbade regionen. Mindre protester har uppstått under dagen lokal tid.

Idag 04:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

”Löfven låter mer som Trump än en svensk statsminister”

Att Stefan Löfven inte ”såg detta komma” är förbluffande, skriver Paulina Neuding, Europaredaktör på tidskriften Quillette, i Dagens Samhälle efter statsministerns uppmärksammade intervjuer i SVT:s Agenda och Dagens Nyheter.

Redan under Löfvens första mandatperiod tilltog bombningarna och han har känt till relevant fakta. Men istället har regeringen förringat utvecklingen och beskyllt meningsmotståndare för att svartmåla landet, anser Neuding.

I Dagens Nyheter menade Löfven att ”[a]lternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare.”

Paulina Neuding ifrågasätter uttalandet:
”Stefan Löfven påstår alltså att den svenska oppositionen hotar själva demokratin i landet. Det är sådant man förväntar sig att höra från Donald Trump, inte en svensk statsminister”, skriver hon i Dagens Samhälle.

1 tim
Ulf Kristersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-ledaren: Många varnade för invandringens effekter

Statsminister Stefan Löfven (S) har helt fel när han säger att dagens situation med gängvåld och grov kriminalitet inte gick att förutse. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en text publicerad på Facebook och Aftonbladets debattsida.

Kristersson menar att många debattörer varnade för utvecklingen redan på 90-talet och att det är uppenbart att dagens situation kan kopplas till ”alltför stor invandring och alltför dålig integration”.

Han säger också att hans eget parti har ett ansvar och borde ha agerat tidigare.

”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver han.

Han skriver vidare att M:s omsvängning i invandringsfrågan gör att partiet är redo att ta itu med problemen och att axla regeringsmakten efter nästa val.

Igår 21:27
Inrikesminister Mikael Damberg (S) intervjuades i SVT:s Agenda på söndagen.  Skärmdump från SVT Play.
undefined

Damberg: Samhället alltid starkare än kriminella gäng

Regeringen kommer att få bukt med de kriminella gängens framfart, som har resulterat i bland annat sprängdåd och skjutningar. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Han säger att han är ”både förbannad och frustrerad” över utvecklingen, men att regeringen ska göra allt som behövs för att ”bekämpa både narkotikan och gängen”.

– Samhället är alltid starkare än kriminella gäng, säger han och tillägger att den senaste satsningen på polisen – där ambitionen är att få 10 000 fler poliser till 2024 – är ”exempellös”.

3 nov
Läs mer om Den organiserade brottsligheten
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

Volvo Cars har målet att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner, och på så vis vinna kampen om kompetensen, skriver Svenskt Näringsliv.

För att fortsätta vara en relevant aktör inom bilindustrin satsar Volvo Cars på mångfald, något som ska bidra till att de blir innovativa och kreativa. Målet för 2020 är 35 procent kvinnor på de ledande positionerna, en siffra som idag ligger på 29 procent.

För att nå målet jobbar man bland annat med Women in tech, Pepp där tjejer på gymnasiets natur- och teknikprogram får en Chalmersstudent som mentorer, och Introduce a girl to engineering day som arrangerar företagsbesök för tjejer 13–19 år där de får träffa yrkesverksamma teknik- och ingenjörskvinnor.

– När vi får fler kvinnliga förebilder ser vi att vi stadigt får fler kvinnliga sökande och att det ger det ringar på vattnet, säger Katarina Matson, globalt ansvarig för företagskultur och mångfald på Volvo Cars, till Svenskt Näringsliv.

42 min
undefined

Allt fler företag rekryterar kompetens från utlandet

I Sverige saknas det just nu runt 5000 kockar, enligt Visita, och den rådande kockbristen gör att allt fler företag rekryterar kompetens från utlandet, ofta via det europeiska nätverket Eures. Det skriver Besöksliv.

De senaste åren har efterfrågan på kockar från Spanien, Portugal, Italien och Grekland ökat kraftigt.

– Vi har levererat 360 kockar de senaste tre åren och har haft arbetserbjudande till nästan 460 kockar under dessa år, säger Peter Karancsi, Eures-rådgivare på Arbetsförmedlingen, till Besöksliv.

24 okt
TT
undefined

Organisationsforskare varnar för titelinflation

Det råder titelinflation i den offentliga sektorn, menar organisationsforskaren och professor Mats Alvesson. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han om fenomenet som gör att handläggare på Skolverket numera tituleras undervisningsråd liksom förskolechefer kallas rektorer.

”Det är nästan så att man kan avgöra hur dåligt fungerande en sektor är genom att se på titelinflationen. Områden som brister i kompetens och prestation brukar bisarrt nog belönas i form av förbättrade titlar som påstås innebära ett erkännande av ’kompetens’”, skriver Alvesson som menar att ingen tjänar på att lägga ut dimridåer.

Nackdelarna med symbolinflation är flera, enligt organisationsforskaren som bland annat pekar på att energin i arbetet leds fel när medarbetarna fokuserar på fel saker som titlar.

5 nov
Läs mer om Kompetenskrisen
Tv-debatten i tisdags mellan Boris Johnson och Jeremy Corbyn.  Jonathan Hordle/ITV / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Twitter efter Tories Twitter-kupp: Agerade vilseledande

Twitter hävdar att Boris Johnsons konservativa parti, Torypartiet, vilseledde allmänheten genom att byta namn på ett av sina konton så att det liknade ett konto för faktakontroll. Namnbytet skedde mitt under en tv-sänd debatt på tisdagskvällen.

Partiet försvarar samtidigt agerandet kring ”factcheckUK”. Utrikesminister Dominic Raab säger att det ligger i linje med den livliga atmosfär som finns på plattformen, skriver Reuters.

Det är en förklaring som oppositionspartiet Labour inte verkar köpa.

"De konservativas skrattretande försök att lura de som tittade på ITV:s debatt visar att man inte kan tro på ett ord av vad de säger", twittrar partiets pressavdelning.

2 tim
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

Igår 22:17
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

Igår 20:01
Läs mer om Valet i Storbritannien
Ola Pettersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

LO: Januariavtalet är en förlustaffär för medlemmar

Januariavtalet mellan S, MP, C och L är en förlustaffär för LO-medlemmar. Det menar LO:s ekonomer i en ny konjunkturbedömning där man även trycker på att arbetsmarknadspolitiken går åt fel håll.

LO bedömer att den svenska ekonomin är inne i en avmattningsfas med lägre tillväxt.

– De inhemska faktorer som bidrar mest till nedgången är minskade bostadsinvesteringar, lägre investeringar i näringslivet och en tillfälligt svag ökning av hushållens konsumtion, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson till TT.

3 tim
Mats Persson och Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-topp: Kommer utvärdera samarbetet inför valet

Liberalerna kommer att utvärdera januarisamarbetet och lämna ett besked i regeringsfrågan inför nästa val. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson i en intervju i Svenska Dagbladet.

Persson lämnade posten som ekonomiskpolitisk talesperson eftersom han var emot att partiet släppte fram Löven som statsminister. Men när Nyamko Sabuni blev ny L-ledare kom han tillbaka .

– Hon erbjöd ett modernt ledarskap präglat av att hon har varit många år i näringslivet. En skillnad mot hur det var tidigare, säger han i intervjun.

14 nov
Läs mer om Januariavtalet
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Sverige missar klimatmål med biodrivmedelsskatt

Energimyndigheten varnar för att det kommer att bli mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn när Sverige i och med nya EU-regler kan tvingas beskatta biodrivmedel.

– Skulle skattebefrielsen försvinna så skulle utsläppen inte minska i den takt som behövs för att nå 70 procent minskade utsläpp från inrikes transporter till 2030, säger Jenny Näslund, handläggare på Energimyndigheten, till Ekot.

En stor del av kollektivtrafiken körs på biodrivmedel, som jämfört med fossila drivmedel minskar utsläppen av koldioxid med 95 procent.

De nya EU-reglerna träder i kraft vid årsskiftet 2020–2021.

EU vill styra om produktionen av drivmedel från socker och raps, så att man inte konkurrerar med livsmedelsproduktion eller äventyrar den biologiska mångfalden.

4 tim
Heliogens solkraftfält.  Heliogen
undefined

Genombrott för solkraft – kan ersätta fossilt bränsle

Ett genombrott där solkraft kan ersätta fossila bränslen har gjorts av en amerikansk startup som stöttas av Bill Gates, skriver CNN. Energiföretaget har upptäckt en metod att använda AI och ett fält av speglar för att reflektera så pass mycket solljus att det genererar extrem hetta över 1 000 grader.

Fyndet innebär att det för första gången är möjligt att skapa stark hetta från ren solkraft – hetta som behövs vid framställandet av till exempel cement, glas och stål. Det kan även användas till att värma upp hus och ge bränsle till bilar, skriver The Guardian.

Det betyder att solljuset kan ersätta fossila bränslen i de fallen, vilket skulle vara mycket miljövänligare.

Idag 04:59
Läs mer om Klimatomställningen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Sprängdåd mot restauranger hotar tillväxten

Utöver den uppenbara livsfaran utgör sprängningarna mot restauranger ett hot mot tillväxten inom en bransch som anställer många. Det varnar bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.

– Varje gång det sker en sprängning förlorar den drabbade ägaren många gäster för lång tid framåt, vilket gör att verksamheten hamnar i en ekonomiskt svår situation, säger Nina Christensson, krögare och regionordförande för Visita södra, till Sydsvenskan.

Hon fortsätter:

– På liknande sätt kan även inrättningar som ligger nära ställen där det har sprängts drabbas, det skapar en oro i hela närområdet. Framöver kommer vi nog att kunna se en mätbar förändring om minskad tillväxt för hela branschen.

Nina Christensson oroas över att sprängningarna diskuteras globalt.

– Den typen av händelser fastnar hos människor, och vi är bekymrade över att turister av rädsla ska välja bort Sverige som destination. Det här är en jätteviktig fråga för hela Sveriges varumärke. Vi vet att polisen jobbar med detta, och även våra politiker börjar inse att det krävs krafttag, säger hon till Sydsvenskan.

4 tim
Polis på plats efter detonation i Stockholm i slutet av 2018 PONTUS AHLKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm bryter trenden – sprängningar ökar inte

Det har skett en ökning av antalet anmälda sprängningar i Sverige hittills i år jämfört med samma period förra året. Men Stockholm sticker ut då det är den enda region i hela landet där anmälningarna minskar, rapporterar P4 Stockholm.

Enligt Linda H Staaf, som är chef för polisens nationella underrättelseenhet, ser man ett förändrat geografiskt mönster.

– Det är inte längre ett storstadsproblem utan ett fenomen som spridit sig till andra mindre städer, säger hon till radion.

Det är främst i polisområdena region syd och region öst som sprängningarna ökar.

5 nov
Läs mer om Sprängningarna i Sverige
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Jurist: Sanktionsbrott är värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

3 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Swedbanks egen utredning visar inget sanktionsbrott

Uppdrag gransknings uppgifter om att Swedbank kan ha brutit mot amerikanska sanktionsregler var redan kända inom bankens interna utredning. Det uppger Swedbank i ett pressmeddelande.

Enligt banken har den egna pågående utredningen inte påvisat att några sanktionsöverträdelser ska ha förekommit.

– Om det funnits oetiskt agerande på det sätt som beskrivs i Uppdrag granskning ska vi självfallet gå till botten med det. Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutfört i början av 2020, säger Swedbanks vd Jens Henriksson.

5 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Väldigt känsligt – mycket står på spel för Swedbank”

Bankerna måste granska sina kunder noggrant och kan inte skylla på att de inte visste att en kund var brottsling eller korrupt rysk oligark. Det säger den amerikanske toppdiplomaten Daniel Fried till SVT efter avslöjandet om att Swedbank kan ha medverkat till ryska brott mot USA:s sanktioner.

– Om man vill dra nytta av det internationella finanssystemet som de demokratiska länderna upprätthåller, så måste man följa reglerna, säger han.

SvD:s ekonomireporter Birgitta Forsberg säger till SVT att mycket står på spel för Swedbank om det rör sig om sanktionsbrott.

– Det är väldigt känsligt för USA. Det blir storpolitik av det hela om man bryter mot sådana sanktioner.

Idag 06:40
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn