En helikopter vattenbombar bränderna i Australien DELWP/TT / DELWP
Ledarsvepet

Ledare: ”Folkligt missnöje stoppar klimatreformer”

Klimatförändringarna behandlas på olika sätt på flera ledarsidor i dag.

Det ska inte krävas förödande bränder som de i Australien för att konservativa politiker ska vakna för klimathotet, skriver Aftonbladets Pernilla Ericson. ”2020 måste bli året då världens ledare tar av skygglapparna och vågar agera”, skriver hon.

Även Expressens ledarredaktion skriver om det politiska efterspelet efter bränderna. Det är fel att bara peka finger åt landets premiärminister Scott Morrison för bristande klimatpolitik, menar tidningen. ”Inte ens när Australien står i lågor finns ett tillräckligt stort folkligt tryck för att höja kostnaderna för koldioxidutsläpp.” Utmaningen för politiker i såväl Australien som Sverige är att våga driva igenom åtgärder som svider, skriver tidningen.

Dagens Nyheters Erik Helmerson skriver om SVT-reportern Erika Bjerström som lämnat Twitter efter att en användare kallat henne nazist i samband med att hon skrivit att klimataktivisten Greta Thunberg låter alltmer vänsterpopulistisk. En ensam twittrares inlägg om journalisten har i upprörda ledartexter i DI och GP förvandlats till ett ondsint kollektiv, menar Helmerson.

”En sarkastisk miljödebattör är inte ’vänstern’. Ett anonymt Twitterkonto med åtta siffror i namnet är inte ’högern’”, skriver han.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vädret ställer till det på flera håll. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Väderkaoset: Inställda tåg, olyckor och strömavbrott

På flera håll i Sverige ställer vädret till det. I Skåne ställdes all tågtrafik in under tisdagskvällen på grund av det stormiga vädret och Öresundsbron stängdes också under några timmar, rapporterar TT. Ett stort strömavbrott påverkar också nära 5 500 hushåll i Malmö, Svedala, Oxie och Vellinge kommun.

Snö och snöblandat regn har påverkat stora delar av Syd- och Västsverige i form av krockar och fordon som glidit ner i diket, rapporterar GT. P4 Jönköping rapporterade under tisdagen om långa köer i trafiken till följd av snöovädret.

Höga vattenstånd i flera åar i i bland annat Halland och Kronoberg ställer också fortsatt till det och mer regn kan förvärra läget. Det blåser också längs Östersjökusten och norrut upp mot Södermanland och Östergötland.

Längs fjällkedjan finns det risk för laviner på flera håll, högst varning är utfärdat för Abisko och Riksgränsen i Norrbottens län.

Igår 21:58
Hamneda söder om Ljungby. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vattennivån pressar verket – avloppsvattnet ut i Lagan

I halländska Knäared är trycket hårt på reningsverket på grund av högt vattenflöde. Laholmsbuktens VA måste nu pumpa ut avloppsvatten rakt ut i Lagan.

– Givetvis är det inte bra att vi inte kan ta hand om avloppsvattnet, men det påverkar inte människan eller miljön, säger Mattias Hultin, avdelningschef på Laholmsbuktens VA, till SVT Halland.

Det är fortfarande en klass 3-varning för höga flöden för Lagan och hushåll i bland annat Laholm har drabbats av översvämningar. För Nissan är läget något bättre.

– Flödena i Nissan har sjunkit ganska rejält, så för vårt vidkommande är det lugnt. Men det kan snabbt ändra sig med nederbörd, så vi bevakar läget, säger Magnus Ericson vid räddningstjänsten i Halmstad till TT.

Igår 15:33
Läs mer om Vintervädret